Izrael objašnjava odbijanje isporuke sistema PVO Ukrajini…

Država nema sredstava da proizvede dovoljno oružja, kaže ministar odbrane.

Izrael jednostavno nema proizvodne kapacitete za snabdevanje Ukrajine sistemima protivvazdušne odbrane, smatra ministar odbrane Beni Gantc.

Kijev je zatražio isporuku Gvozdene kupole i drugih sistema za suzbijanje dronova, za koje tvrdi da je Rusija dobila, od Irana.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Obim naše proizvodnje je manji, od potrebe za izvozom.

Nemamo dovoljno veliku proizvodnu bazu za ono, što je Ukrajini potrebno”, rekao je Gantz novinarima u utorak.

Spremao se da podnese ostavku na mesto novog ministra odbrane, koga će imenovati dolazeći premijer Benjamin Netanjahu.

„Čak i ako se odluči da promeni politiku, nije moguće da ispraznimo naše sisteme protivvazdušne odbrane.

Ovi razgovori su vrući vazduh“, dodao je Gantz.

„Svakodnevno proveravamo, šta se može učiniti i kako proširiti našu pomoć ali ne smemo zaboraviti da NATO stoji iza Ukrajine.

Kijev je više puta zahtevao vojnu pomoć od Izraela, a poslednji se fokusirao na sisteme protivvazdušne odbrane Gvozdena kupola i Strela.

Prošlog meseca, ambasador Kijeva u Tel Avivu, Evgenij Kornijču, rekao je u intervjuu da bi SAD trebalo da izvrši pritisak na Izrael da Ukrajini da oružje, kao „jedinu zemlju, koju Izrael sluša“.

Izrael trenutno radi na dopuni zaliha raketa presretača Tamir za baterije Iron Dome, nakon što je oborio više od 4.300 raketa, koje su Hamas i palestinski Islamski džihad ispalili iz Gaze tokom sukoba, u maju 2021. godine.

Ukrajina je takođe navodno tražila sisteme protivvazdušne odbrane od SAD, navodeći kao razlog razorne ruske udare, na njenu infrastrukturu.

Predsednik Vladimir Zelenski optužio je Iran da snabdeva Moskvu bespilotnim letelicama samoubicama Šahed-136, a njegov glavni savetnik pozvao je na „udare“ – verovatno od strane SAD – na iranske pogone za proizvodnju bespilotnih letelica i raketa.

Teheran je priznao da je Moskvi prodao „mali broj“ dronova ali je rekao da je to bilo pre, nego što su neprijateljstva u Ukrajini eskalirala, u februaru.

Izrael se uzdržao, od pružanja direktne vojne pomoći Ukrajini u nastojanju da održi odnose sa Moskvom, koja ima ekspedicione snage u susednoj Siriji.

 

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Upućen poziv Nemačkoj da prizna genocid u NDH!

Banjaluka – Direktor Centra za društveno-politička istraživanja Republike Srpske Dušan Pavlović uputio je članovima nemačkog …