Kineski ministar odbrane: Pogoršanje odnosa Pekinga i Vašingtona dovešće do pogubnih posledica, po ceo svet!

Kineski ministar odbrane Li Šangfu smatra da bi pogoršanje odnosa između Pekinga i Vašingtona moglo da ima pogubne posledice, po ceo svet.

Sa takvom izjavom šef kineskog odbrambenog resora izneo je dan ranije na godišnjem azijskom bezbednosnom samitu „Šangri-La dijalog“ u Singapuru, navodi međunarodna novinska agencija Rojters.

Moguće je da bi se ozbiljan sukob ili konfrontacija između Kine i Sjedinjenih Država mogao razviti u nepodnošljivu katastrofu za ceo svet, rekao je kineski ministar.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Istovremeno, Li je primetio, uprkos činjenici da se stavovi dve države umnogome razlikuju po mnogim pitanjima, rukovodstvo njegove zemlje i dalje ne namerava da se meša u konfrontaciju sa Sjedinjenim Državama, birajući put dijaloga sa zvanični Vašington.

Ipak, cilj obe strane je iznalaženje konsenzusa i zajedničkih interesa u cilju razvoja bilateralnih veza i jačanja međusobnog poverenja i saradnje – rekao je načelnik kineskog vojnog resora.

Podsetimo, pre neki dan je u medije procurila informacija o incidentu, koji se dogodio u Tajvanskom moreuzu između kineskih i američkih brodova.

Prema navodima američke mornarice, ratni brod NRK je navodno napravio nesigurne manevre u blizini razarača USS Chung-Hoon, približavajući mu se na udaljenosti manjoj od 150 m, ratni brodovi i avioni ulaze u područja, koja graniče sa teritorijom Kine, kako bi izvršili provokacije, a ne radi „nevinog prolaska“.

Prema kineskoj vojsci, Peking podržava ideju mirnog prolaska stranih brodova, međutim, kako je zvaničnik pojasnio, to ne bi trebalo da se sprovodi, kao izgovor za dobijanje superiornosti u pomorstvu.

Odnosi između dve zemlje su se uveliko pogoršali poslednjih godina usred napete situacije oko Tajvana i teritorijalnih sporova u Južnom kineskom moru.

Istovremeno, pogoršanju odnosa doprinela su i ograničenja, koja je predsednik Džo Bajden uveo na izvoz poluprovodnika i opreme za njihovu proizvodnju u Kinu.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Upućen poziv Nemačkoj da prizna genocid u NDH!

Banjaluka – Direktor Centra za društveno-politička istraživanja Republike Srpske Dušan Pavlović uputio je članovima nemačkog …