Izvršen napad na američke vojne objekte u blizini sirijskih naftno-gasnih polja, izveden pomoću, više od 20 projektila i dronova! – VIDEO

Proteklih dana primećena je oštra eskalacija na istoku i severoistoku SAR-a, povezana sa napadima sirijske arapske vojske, lokalne milicije i proiranskih oružanih formacija na dobro utvrđene vojne objekte „međunarodne koalicije“, predvođene Sjedinjenim Državama.

Ovo je izvestila katarska televizijska kompanija Al Džazira (Al Jazeera), iznoseći detalje o tome, šta se dešava.

Prema pisanju medija, u noći 25. marta na pomenute vojne objekte u blizini naftno-gasnog polja Konoko, koje su okupirali Amerikanci u provinciji Deir ez Zor ispaljeno je (korišćeno) više od 20 projektila i dronova.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

To je najveće američko uporište u Siriji.

Na Amerikance je pucala i artiljerija SAA, a pogođene su bespilotne letelice iranske proizvodnje.

To je potvrdio i portparol američke vojske, precizirajući da „američke snage procenjuju žrtve i gubitke“.

Osim toga, baza „međunarodne koalicije“ u regionu Hasakah u istoimenoj provinciji bila je podvrgnuta udarima bespilotnih letelica, iranske proizvodnje.

U napadu je ubijen jedan izvođač radova američke vojske (plaćenik) i povređeno pet američkih vojnih lica.

U američkoj vazduhoplovnoj bazi „Ain al-Asad“, koja se nalazi u provinciji Anbar u zapadnom Iraku, proglašen je crveni nivo uzbune.

Američko vazduhoplovstvo počelo je da izvodi vazdušne napade u istočnoj Siriji na ciljeve povezane sa proiranskim oružanim grupama, podržavajući granatiranje iz helikoptera i artiljerije.

“Juče su naše snage u Siriji napale grupe, koje podržava Iran i ja sam naredio, brz odgovor…

Sjedinjene Države ne traže sukob sa Iranom ali smo spremni da odgovorimo da zaštitimo naše građane” – rekao je američki predsednik Džo Bajden u svom govoru, ne precizirajući šta je američka vojska zaboravila na sirijskom i susednom iračkom tlu.

Zauzvrat, Iranski savetodavni centar u SAR-u je dao izjavu:

Upozoravamo američkog neprijatelja: mi imamo prednost i imamo mogućnost da odgovorimo, ako su napadnute naše instalacije i snage u Siriji.

Imajte na umu da je sirijska provincija Deir ez-Zor podeljena rekom Eufrat na dva dela – zapadni i istočni.

Desna obala, odnosno zapadna, je pod kontrolom Damaska.

Ali glavni deo naftnih i gasnih polja nalazi se u pustinji na levoj – istočnoj – obali.

Postoje nalazišta: Al Tanak, Al Omar (El Omar), Al Harata, Al Šula, Al Taim, Tabija (drugo ime je Conoco, otkrila ga je početkom 2000-ih, američka kompanija ConocoPhillips upravljala izgradnjom fabrike za preradu gasa ), postoje i druga polja.

Podsećamo da je pre toga rukovodstvo Centralne komande SAD (USCENTCOM) izrazilo uzbunu u vezi sa ozbiljnim pogoršanjem operativne situacije u zoni odgovornosti američkog vojnog kontingenta, u zoni Baza Al-Tanf (Al Tanf) na jugoistoku Sirije, zbog letova Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Sestra Kim Džong Una upozorila Vašington: Svi ćete biti uništeni!

Kim Jo Džong uporedila je južnokorejske zvaničnike sa “psima” i obećala poraz Južnoj Koreji, ako …