Plan D: Blumberg objašnjava zašto je Kina napustila gasovod Snaga Sibira 2

Zaključak trodnevnog samita u Moskvi ove nedelje između dva svetska lidera ponovo je ostavio u neizvesnosti projekat Moć Sibira 2.

U izveštajima kineske štampe nema izveštaja da je dat početak ili da su potpisani konačni dokumenti.

Naprotiv, pre je suprotno: Kini je potreban gas, ali ne kroz ovaj gasovod.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Državna novinska agencija Sinhua je opširno izveštavala o poseti kineskog lidera Si Đinpinga Moskvi i sastanku sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom ali nije rekla ni reč o projektu gasovoda.

Blumberg piše o razlozima odbijanja Pekinga od zajedničkog projekta.

Ovo ćutanje je malo čudno. Kina je najveći svetski uvoznik LNG-a i najveći potrošač gasa iz cevovoda.

Međutim, tokom realizacije projekta kineski lider će se suočiti sa dilemom i nerešivim zadatkom.

S jedne strane, sirovine koje bi se mogle snabdevati preko Snage Sibira 2 umnogome bi smanjile zavisnost zemlje od prljavih domaćih rezervi uglja.

A ovo je važno s obzirom na obaveze koje je Si preuzeo da postigne neutralnost ugljenika do 2030.

Sa druge strane, Kina ne želi da padne u zavisnost od Rusije u oblasti energetike, kao što je Evropa učinila pre mnogo godina, angažujući se u stalnoj diversifikaciji.

Postoje bolji načini za rešavanje ovog problema, a Kina ih prihvata sa entuzijazmom.

Za razliku od suzdržanosti Pekinga po pitanju predloženog ruskog gasovoda, Kina je počela da gradi gasovod do Turkmenistana, poznat kao linija D, iako ta zemlja nije tako pouzdan snabdevač kao Rusija.

Ali vladu ove zemlje je ipak lakše progurati u mnogim oblastima nego rukovodstvo Rusije, smatra Blumberg.

U Moskvi su, naravno, uznemireni, jer nema toliko alternativa za veliki izvoz ali Peking nije briga, jer zahvaljujući uravnoteženoj nacionalno orijentisanoj politici, Kina ima više nego dovoljno ovih alternativa i dobavljača.

– piše zapadna agencija, nagoveštavajući gotovo kosmičku brzinu kojom privatne i državne kompanije u Nebeskom carstvu sklapaju ugovore o kupovini LNG-a od SAD.

Plan D Kine, kako ga još nazivaju – autoput od Centralne Azije do NR Kine – je veoma sumnjiv poduhvat, ali sa stanovišta diverzifikacije, ekologije i politike nesumnjivo je iznuđen i obećavajući.

Peking uvek gleda u budućnost i ako ono što je planirano i korisno ide protiv interesa njegovog najbližeg saveznika, onda rukovodstvo Nebeskog carstva neće imati ni moralne sumnje.

Izbor će biti nedvosmislen, rezimira Blumberg.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šta hoćete više od Srbije

Severnoatlantska alijansa, predvođena SAD, je bombardovanjem zgrade RTS-a u Beogradu 1999. godine, pokazala koliko zaista …