Kina: Spremni smo za još jaču saradnju sa ruskom vojskom!

Ministarstvo odbrane Kine saopštilo je da je spremno da sarađuje sa ruskom vojskom.

Kineska vojska je spremna da ojača saradnju sa Oružanim snagama Rusije u skladu sa dogovorima između lidera dve zemlje, rekao je portparol kineskog Ministarstva odbrane Tan Kefei na brifingu.

„Kineska vojska je spremna da zajedno sa ruskom vojskom uloži napore da u potpunosti sprovede konsenzus, koji su postigli lideri dve države, da dodatno ojača stratešku koordinaciju i komunikaciju, produbi međusobno poverenje u vojnoj sferi“, navodi se u saopštenju.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

On je dodao da je Kina spremna da sprovodi zajedničke pomorske i vazdušne patrole i vežbe sa Rusijom.

Odnosi Rusije i Kine nisu vojno-politički savez u shvatanju Hladnog rata, nastavio je predstavnik Ministarstva odbrane.

„Rusko-kineski odnosi prevazilaze ovaj model državnih odnosa“, dodao je on.

Tan Kefei je istakao da je reč o nesvrstanosti sa blokovima, o odsustvu konfrontacije, a odnosi nisu upereni protiv trećih zemalja.

Kineska vojska spremna je da brani međunarodnu pravdu i pravdu zajedno sa Rusima, zaključio je predstavnik kineskog Ministarstva odbrane.

Predsednik Narodne Republike Kine Si Đinping boravio je u državnoj poseti Rusiji od 20. do 22. marta – ovo je bilo njegovo prvo putovanje u inostranstvo, nakon što je ponovo izabran na najvišu funkciju u zemlji.

U Kremlju ga je primio Vladimir Putin, šefovi država su održali neformalne razgovore, kao i zvanični sastanak uz učešće delegacija.

U zajedničkoj izjavi Putina i Si Đinpinga nakon posete, ističe se da Rusija i Kina jedna drugu smatraju prioritetnim partnerima, „pokazuju poštovanje jedni prema drugima i ravnopravno deluju, predstavljajući model odnosa velikih država, u moderni svet.”

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Ruski poslanik Šeremet: Slanje francuskih trupa u Ukrajinu smatraće se njenom okupacijom!

Slanje francuskih trupa u Ukrajinu smatraće se njenom okupacijom, a Pariz će postati strana u …