Vučić upozorava: “Kada Srbinu dozlogrdi onda više povratka nema” – VIDEO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je obeležavanju Dana sećanja na žrtve zločina – genocida NDH u koncentracionom logoru Jasenovac.

Vučić je rekao da je ubijanjem čoveka, žene, deteta, ubijano i ime, namerno, baš kao što je namerno ubijana i njihova vera i njihova nacija.

“Zahvalan sam predsjedniku Dodiku što 9 godina zajednički obilježavamo stradanje našeg naroda i sve naše praznike, obilježavamo najvažnije datume u našoj istoriji.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Ovo je važno upravo zato što ja nisam beogradski Srbin, a moj otac nije bosanski Srbin, obojica smo samo Srbi.

Kao i ostali pripadnici našeg naroda, bez obzira odakle su.Mi smo jedinstven narod i to niko nikada neće moći da promeni.

Ono što se promenilo je mnogo u našem odnosu prema spoljnim dešavanjima i emocije našeg naroda su se promenile.

Naš narod ne može da prihvati da smo mi uvek državni krivci.Srbi danas znaju da reaguju na svaku vrstu pritiska na svaki način i gotovo jedinstveno.

Kada Srbin dobije muka od toga nema nazad. Srbin samo hoće da bude svoj i ništa više od toga”, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da Srbin neće da trpi ni jaram ni zulum.

Predsednik Srbije je naveo da Vlada Srbije i Srpske potpisuju sporazum o izgradnji memorijalnog centra u Gradini.

“Memorijalni centar je važan, da uvek možemo da dolazimo da ga posećujemo. I da svi koji dođu mogu da posete memorijalni centar i da znaju šta se to dogodilo u Jasenovcu.

Važno je da se ponašamo mudro, odgovorno i ozbiljno u narednom periodu. Previše smo ratova imali u prošlom veku ali i da znamo šta je naše i od našeg ne odustajemo”, naveo je Vučić.

Vučić je naveo da se Srbija uvek drži međunarodnog prava.

“Srbija baš kao ni Srpska za neke ne smeju da budu jake, da bi svi oni bili zadovoljni moramo da budemo slabi.

Nikada nećemo biti toliko slabi, da bi oni bili zadovoljni, zato ćemo da budemo sve jači i jači u svakom smislu”, rekao je Vučić.

“Teško je vreme pred nama i veliko breme pred našim narodom”, rekao je Vučić.

Vučić je položio venac na grobno polje “Topole” tokom posete Donjoj Gradini povodom obeležavanja Dana sećanja na žrtve zločina – genocida NDH u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu u Donjoj Gradini.

Obeležavanju Dana sećanja prisustvovao je i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

“Ujedinjeni bolom i trajnom obavezom da sačuvamo žrtve od zaborava“

Počeo pomen Jasenovačkim žrtvama, a molitvu čita banjalučki vladika Jefrem sa vrhom zvaničnika Republike Srpske i Srbije koji su poručili da su ujedinjeni bolom i trajnom obavezom da sačuvaju žrtve od zaborava.

Logor Donja Gradina oformljen je 1942. godine u sistemu ustaškog logora Jasenovac, a bio je aktivan sve do završetka Drugog svetskog rata 1945. godine i sloma NDH.

Prostirao se na 116 hektara, sa skoro 65.000 kvadratnih metara masovnih grobnica, a u njemu je ubijeno 360.000 ljudi, uglavnom Srba.

B92/Tanjug

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Poljska odbila Ukrajinu: “Ne damo Patriote”!

Poljsko Ministarstvo odbrane odbilo ideju Ukrajine da bi poljski sistemi PVO, uključujući protivraketni sistem “Patriot” …