Ruska vojska ima novi prioritet u Ukrajini

Sergej Šojgu je rekao svojim oficirima da uklone artiljeriju, koju su isporučile SAD.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu poručio je vojnim komandantima da Kijevsko oružje dugog dometa, postane glavna meta.

Naređenje je stiglo dok je pregledao trupe grupacije „Istok“, u Ukrajini.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Šojgu je dao naređenja da se daju prioritet udarnim ukrajinskim raketnim i artiljerijskim kapacitetima, zbog njihove upotrebe od strane Kijeva u gađanju stambenih područja u Donbasu i paljenju žitnih polja i skladišta žitarica, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane, u ponedeljak.

Ukrajinsko naoružanje dugog dometa, koje pored sistema sovjetskog dizajna uključuje višecevne raketne bacače HIMARS, francuske samohodne haubice CAESAR i drugi strani hardver, trebalo bi da bude pogođeno oružjem visoke preciznosti, rekao je ministar.

U ponedeljak su Narodne Republike Donjeck saopštile da je njihova teritorija granatirana 53 puta sa ukrajinske strane u poslednja 24 sata, uz ispaljeno više od 660 projektila.

Tokom sastanka, komandant grupe „Istok“ general-potpukovnik Rustam Muradov obavestio je Šojgua „o aktuelnoj situaciji i napretku, koji je postignut u ispunjavanju dodeljenih borbenih zadataka uništavanja protivničkih snaga“, saopštilo je ministarstvo.

Šojguov nenajavljeni obilazak ruskih snaga u Donbasu prvo je otkrilo Ministarstvo odbrane u nedelju, kada je saopštilo da je ministar pregledao grupe „Jug“ i „Centar“, sastao se sa njihovim komandantima, generalom armije Sergejem Surovikinom i general-pukovnikom Aleksandrom Lapinovim.

Rusija je poslala trupe u Ukrajinu 24. februara, navodeći kao razlog neuspeh Kijeva da sprovede sporazume iz Minska, koji imaju za cilj da regionima Donjecka i Luganska daju poseban status u okviru ukrajinske države.

Protokoli, uz posredovanje Nemačke i Francuske, prvi put su potpisani 2014.

Bivši ukrajinski predsednik Petro Porošenko je od tada priznao, da je glavni cilj Kijeva bio da iskoristi prekid vatre da kupi vreme i „stvori moćne oružane snage“.

U februaru 2022. Kremlj je priznao republike Donbasa, kao nezavisne države i zahtevao da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom, koja se nikada neće pridružiti nijednom zapadnom vojnom bloku.

Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

EU već upumpava oružje! Zastrašujuća najava: Pretvoriće nas u bojno polje!

Evropska unija “pumpa” Moldaviju oružjem, kako bi je pretvorila u bojno polje, izjavio je moldavski …