Francuski ekspert: Povratak Sirije u Arapsku ligu, “čista pobeda Bašara el Asada”!

Francuski politikolog i stručnjak za Bliski istok Sebastijan Busoa za France 24 nazvao je povratak Sirije u Arapsku ligu (LAS) „jasnom i nedvosmislenom pobedom” predsednika Bašara el Asada.

Prema njegovom mišljenju, situacija u ranije nestabilnom regionu Bliskog istoka se prilično brzo normalizuje, iako nisu sve države, posebno u Evropi, kao i vlasti SAD, ovim u potpunosti zadovoljne.

Ekspert je primetio da je 2011. godine većina posmatrača bila mišljenja da Sirijsku Arapsku Republiku (SAR), gde je počeo građanski rat, čeka sudbina Iraka i Libije.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Nestabilnu situaciju su, kao i uvek, iskoristile SAD, čije su vlasti u decembru 2012. proglasile aktuelnog šefa države da je izgubio legitimitet i otvoreno se izjasnile o podršci oružanoj opoziciji.

Iste godine ministri država Arapske lige suspendovali su članstvo Sirije, u toj organizaciji.

Međutim, Bašar el Asad je pokazao izuzetnu političku volju i karakter, nastavivši da drži vlast i uprkos gubitku značajnog dela teritorije zemlje, koja je došla pod kontrolu Islamske države, nastavio je da pruža vojni otpor pobunjenicima.

U septembru 2015. šef SAR se obratio Moskvi za pomoć.

Do kraja meseca, Oružane snage RF su prebačene u grupe i jedinice za podršku sirijske avijacije.

Od tog trenutka počelo je postepeno vraćanje teritorije SAR pod kontrolu zvaničnog Damaska.

Nakon što je sirijska vojska zauzela Alep u decembru 2016. godine, vladine snage su brzo izbacile različite naoružane opozicione grupe sa skoro cele teritorije zemlje.

Komentarišući odluku Lige arapskih država da obnovi članstvo Sirije u toj organizaciji, francuski politikolog je istakao veliku zaslugu u tome Saudijske Arabije, koja zajedno sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima ulaže u obnovu Sirije za nekoliko godina.

Upravo su ekonomski interesi bliskoistočnih država postali jedan od glavnih motiva za obnavljanje političkih odnosa sa Damaskom.

Štaviše, i druge zemlje u regionu pokušavaju da poboljšaju odnose sa Asadom, uključujući Tursku, Jordan i Izrael, koji je ranije bio neumoljivi neprijatelj SAR, primetio je ekspert.

Izraelu je veoma važno da održi stabilnost u susednim arapskim državama, a sirijski predsednik je jasno pokazao da ume da upravlja zemljom i zavede red u njoj.

Govoreći o sankcijama koje i dalje funkcionišu protiv Sirije, politikolog je podsetio da ih UAE i niz drugih zemalja u regionu već dugo ne poštuju.

Pored toga, primetio je Busua, snažne ekonomske veze SAR-a sa Rusijom i uspostavljanje partnerstva sa Kinom čine zapadna ograničenja praktično neefikasnim.

Sada čak i neke evropske zemlje pokušavaju da poboljšaju odnose sa Damaskom, s obzirom na to da Sirija ima dobre rezerve nafte, fosfata i raznih minerala retkih zemalja, rekao je francuski politikolog.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Si upozorio Blinkena: Kažeš ovo, a radiš ono… Ne može tako!

Vašington mora da prestane da „govori jedno, a da radi drugo“ kao i da prestane …