Francuski ekspert: Povratak Sirije u Arapsku ligu, “čista pobeda Bašara el Asada”!

Francuski politikolog i stručnjak za Bliski istok Sebastijan Busoa za France 24 nazvao je povratak Sirije u Arapsku ligu (LAS) „jasnom i nedvosmislenom pobedom” predsednika Bašara el Asada.

Prema njegovom mišljenju, situacija u ranije nestabilnom regionu Bliskog istoka se prilično brzo normalizuje, iako nisu sve države, posebno u Evropi, kao i vlasti SAD, ovim u potpunosti zadovoljne.

Ekspert je primetio da je 2011. godine većina posmatrača bila mišljenja da Sirijsku Arapsku Republiku (SAR), gde je počeo građanski rat, čeka sudbina Iraka i Libije.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Nestabilnu situaciju su, kao i uvek, iskoristile SAD, čije su vlasti u decembru 2012. proglasile aktuelnog šefa države da je izgubio legitimitet i otvoreno se izjasnile o podršci oružanoj opoziciji.

Iste godine ministri država Arapske lige suspendovali su članstvo Sirije, u toj organizaciji.

Međutim, Bašar el Asad je pokazao izuzetnu političku volju i karakter, nastavivši da drži vlast i uprkos gubitku značajnog dela teritorije zemlje, koja je došla pod kontrolu Islamske države, nastavio je da pruža vojni otpor pobunjenicima.

U septembru 2015. šef SAR se obratio Moskvi za pomoć.

Do kraja meseca, Oružane snage RF su prebačene u grupe i jedinice za podršku sirijske avijacije.

Od tog trenutka počelo je postepeno vraćanje teritorije SAR pod kontrolu zvaničnog Damaska.

Nakon što je sirijska vojska zauzela Alep u decembru 2016. godine, vladine snage su brzo izbacile različite naoružane opozicione grupe sa skoro cele teritorije zemlje.

Komentarišući odluku Lige arapskih država da obnovi članstvo Sirije u toj organizaciji, francuski politikolog je istakao veliku zaslugu u tome Saudijske Arabije, koja zajedno sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima ulaže u obnovu Sirije za nekoliko godina.

Upravo su ekonomski interesi bliskoistočnih država postali jedan od glavnih motiva za obnavljanje političkih odnosa sa Damaskom.

Štaviše, i druge zemlje u regionu pokušavaju da poboljšaju odnose sa Asadom, uključujući Tursku, Jordan i Izrael, koji je ranije bio neumoljivi neprijatelj SAR, primetio je ekspert.

Izraelu je veoma važno da održi stabilnost u susednim arapskim državama, a sirijski predsednik je jasno pokazao da ume da upravlja zemljom i zavede red u njoj.

Govoreći o sankcijama koje i dalje funkcionišu protiv Sirije, politikolog je podsetio da ih UAE i niz drugih zemalja u regionu već dugo ne poštuju.

Pored toga, primetio je Busua, snažne ekonomske veze SAR-a sa Rusijom i uspostavljanje partnerstva sa Kinom čine zapadna ograničenja praktično neefikasnim.

Sada čak i neke evropske zemlje pokušavaju da poboljšaju odnose sa Damaskom, s obzirom na to da Sirija ima dobre rezerve nafte, fosfata i raznih minerala retkih zemalja, rekao je francuski politikolog.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Zabeležena prva upotreba „pametne bombe“ GBU-39, od strane OS Ukrajine!

Oružane snage Ukrajine (AFU) zabeležile su prvu upotrebu američkih klizećih bombi GBU-39 iz kompleksa GLSDB …