Rusi granatiraju iz nuklearke, Ukrajinci ne smeju da uzvrete: “Sve može da nestane u sekundi”!

Ruska artiljerija iz Zaporoške nuklearke gađa ukrajinski Nikopolj – a Ukrajinci ne smeju da uzvrate, jer bi rizikovali nuklearnu katastrofu.

Reporter DW posetio je ovaj grad na Dnjepru i razgovarao sa ljudima o životu pod bombama.

Na periferiji Nikopolja gotovo da nema vozila, ni vojnih ni civilnih. Olistalo drveće zaklanja porušene zgrade u ovom gradu na Dnjepru.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Samo sedam kilometara odavde, preko reke, nalazi se šest moćnih reaktora Zaporoške nuklearne elektrane, koju su zauzele ruske trupe.

“Eksplozije se povremeno čuju iz raznih pravaca. To pucaju i naši vojnici i okupatori”, kaže Aleksandr (37) iz Nikopolja.

Na pumpi brzo sipa gorivo i vozi dalje, što savetuje reporteru.

“Jutros je bilo manje-više mirno. Ali projektilu je potrebno samo 15 do 30 sekundi da stigne ovde”, dodaje.

Ruska artiljerija često gađa Nikopolj iz područja nuklearne elektrane. Od početka ruske agresije ubijena su 44 stanovnika, a više od 200 je ranjeno.

Očevici kažu da su nedavno gađani stambeni prostori u blizini reke. Više od polovine od oko 100.000 stanovnika već je napustilo grad.

Nedavno su Rusi najavili evakuaciju Enerhodara, malog grada stvorenog za potrebe nuklearke. Ali to nije značilo kraj granatiranja, naprotiv.

“Sve može biti uništeno u sekundi”

Po ceo dan ima posla za komunalne službe – odvoze lomljenu ciglu i staklo, traktorske prikolice pune šuta. Električari popravljaju vodove.

“Stalno pucaju na nas! Uspostavljamo snabdevanje strujom da kada pobedimo svuda bude svetla”, kaže Viktor, koji radi kao električar.

Gradski oci kažu da je veliki deo grada koji leži uz obalu porušen. Delimično ili potpuno srušeno je oko 3.000 stambenih objekata, tvrdi Jevhen Jevtučenko, koji je na čelu regionalne vojne uprave.

Oleksandr, koji radi u lokalnoj fabrici za proizvodnju legura gvožđa, bio je u noćnoj smeni kada je pre neki dan artiljerija ponovo udarila.

Kada se vratio kući, zatekao je urušen krov, oštećene zidove i automobil. I njegov pas – mrtav.

“Sve se može uništiti u sekundi”, kaže on i dodaje: “Dobro je da niko od porodice nije povređen. Moja supruga je posle prve eksplozije uspela da pobegne u podrum, a odmah nakon toga, mina je pala i ovde.”

Komunalne službe su preko Aleksandrove kuće raširile specijalnu foliju koja može privremeno da služi kao krov i odnela ruševine.

Index.hr

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Turske kompanije za oružje, povećavaju proizvodnju artiljerijske municije za Ukrajinu, po narudžbi SAD!

Privatne odbrambene kompanije u Turskoj spremne su da preuzmu porudžbine, od Sjedinjenih Država za proizvodnju …