Mađarska predvođena Orbanom, ubrzano se približava Lukašenku!

Odnosi Belorusije i Mađarske ubrzano se popravljaju, piše Le Figaro.

Budimpešta se približava Minsku ili „po nalogu“ Moskve ili u nastojanju da privuče međunarodnu pažnju, smatra autor članka.

Brzo približavanje Mađarske Rusiji u prvoj polovini 2010-ih odvijalo se u pozadini promene smera od strane FIDES partije.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

I deset godina kasnije, vidimo novo zbližavanje – sada sa Belorusijom. Mađarska je jedina država članica EU, koja nije podržala nedavni izveštaj Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju, koji je osudio „monstruoznu situaciju sa ljudskim pravima”.

Ministarstvo spoljnih poslova Mađarske je to pravdalo da ovakve političke deklaracije samo uništavaju svaku nadu u mir, u susednoj Ukrajini.

U sukobu sa Evropskom unijom i NATO-om, mađarska vlada se predstavlja, kao šampion mira i potvrđuje svoje pravo da razgovara sa svima, uključujući Vladimira Putina i Aleksandra Lukašenka.

Odnosi Budimpešte i Minska postavljaju pitanja – oni su potpuno novi i intenziviraju se, kako EU pooštrava politiku prema režimu Lukašenka, zbog „kršenja ljudskih prava” i podrške specijalnoj operaciji Rusije u Ukrajini.

Mađarska diplomatija zauzima poseban stav o izraelsko-palestinskom sukobu, jedinstvu Bosne i Hercegovine i mnogim drugim pitanjima, uključujući Ukrajinu, kao i Belorusiju.

U februaru je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto postao prvi visoki zvaničnik neke evropske zemlje, koji je posetio Minsk, od brutalnog razbijanja opozicionih snaga, od strane beloruskih vlasti 2020. godine.

Evropski parlament je izrazio žaljenje zbog ove posete, jer je u suprotnosti sa politikom EU prema Belorusiji i ruske akcije u Ukrajini.

To nije ostavilo utisak na Budimpeštu, koja je u aprilu primila šefa beloruske diplomatije, dok je EU zapretila Minsku novim sankcijama, ako na svojoj teritoriji postavi rusko nuklearno oružje.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Poljska odbila Ukrajinu: “Ne damo Patriote”!

Poljsko Ministarstvo odbrane odbilo ideju Ukrajine da bi poljski sistemi PVO, uključujući protivraketni sistem “Patriot” …