Nova NASA studija: Sunčeve baklje su možda, bile izvor života na Zemlji

Nedavna studija sugeriše da su glavne komponente života na Zemlji, možda nastale, od sunčevih baklji.

Studija naučnika iz NASA-inog Centra za svemirske letove Godard otkrila je da bi sudar čestica sunčeve energije sa gasovima u prvobitnoj atmosferi Zemlje mogao da proizvede aminokiseline i karboksilne kiseline, koje su gradivni blokovi proteina i organskog života.

U potrazi za komponentama zemljine atmosfere

„Da bi razumeli poreklo života, mnogi naučnici pokušavaju da objasne, kako se formiraju aminokiseline, koje čine proteine i svi oblici ćelijskog života“, navodi se u saopštenju za štampu, koje je izdao Godard centar 2. maja.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Nedavna studija sugeriše da su glavne komponente života na Zemlji možda nastale od sunčevih baklji.

Studija naučnika iz NASA-inog Centra za svemirske letove Godard, otkrila je da bi sudar čestica sunčeve energije sa gasovima u prvobitnoj atmosferi Zemlje mogao da proizvede aminokiseline i karboksilne kiseline, koje su gradivni blokovi proteina i organskog života.

U potrazi za komponentama zemljine atmosfere

„Da bi razumeli poreklo života, mnogi naučnici pokušavaju da objasne, kako se formiraju aminokiseline koje čine proteine i svi oblici ćelijskog života“, navodi se u saopštenju za štampu koje je izdao Godard centar 2. maja.

Kako se navodi u saopštenju, ideja je nastala krajem devetnaestog veka, kada su naučnici spekulisali da je život možda nastao u „malom toplom bazenu“, više kao „supa“ hemikalija, koje aktiviraju munje, toplota i drugi izvori energije, koji mogao mešati zajedno, u koncentrovanim količinama da formiraju organske molekule.

Ali potraga za komponentama rane Zemljine atmosfere datira još od 1953. godine, kada je Stenli Miler sa Univerziteta u Čikagu pokušao da ponovo stvori ove prvobitne uslove, u laboratoriji.

Miler je napunio prostoriju pod pritiskom metanom, amonijakom, vodom i molekularnim vodonikom – gasovima za koje se smatra da su dominirali u ranoj Zemljinoj atmosferi – i više puta palio električnu iskru da bi oponašao munju.

Nedelju dana kasnije, Miler i njegov tim analizirali su sadržaj sobe i otkrili da se formiralo 20 različitih aminokiselina.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Denver vs Lejkersi 10 : 0! – VIDEO

Centar Denvera Nikola Jokić izjavio je, posle pobede nad Lejkersima u drugom meču plej-ofa, da …