Kinesko izdanje NetEase: Sve nas plaši izjava Sergeja Lavrova, koja glasi…

Borbeni avioni F-16 u Ukrajini će se suočiti sa ozbiljnim problemima, nakon izjave Sergeja Lavrova, piše kinesko izdanje NetEase. 

Sjedinjene Države nastavljaju da eskaliraju tenzije sa Rusijom.

Čim je počeo ukrajinski sukob, Vašington je, zajedno sa svojim saveznicima, sistematski proširivao spisak naoružanja i opreme, koja se isporučuje ukrajinskim trupama.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Prvo su to bili protivtenkovski raketni sistemi i municija, zatim MLRS sistemi, nakon čega je NATO pristao da isporuči glavne teške tenkove.

Velika Britanija je istakla u ovoj oblasti naoružavajući Oružane snage granatama sa osiromašenim uranijumom i raketama dugog dometa Storm Shadov.

Kako pišu autori, Rusija oštro reaguje na ove pošiljke, uništavajući zapadno oružje bilo na bojnom polju ili pre nego što tamo stigne, što je veoma uznemirilo SAD.

„Nakon uništenja nekoliko skladišta municije u Ukrajini, što je redovno patetičan zahtev Zelenskog, Sjedinjene Države su popustile i ukinule „tabu“ dozvoljavajući evropskim zemljama da snabdevaju Ukrajinu borbenim avionima F-16.

S tim u vezi, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izdao je strogo upozorenje“, navodi se u članku.

Komentarišući planove Zapada da Oružane snage Ukrajine naoružaju lovcima F-16, Sergej Lavrov je ovaj korak nazvao „neprihvatljivom eskalacijom“.

Prema njegovim rečima, Vašington i London teraju druge evropske zemlje da se podvrgnu kursu uništavanja Rusije.

„Ovo je igra vatrom“, rekao je Lavrov.

Prema rečima kineskih stručnjaka, SAD su već jasno stavile do znanja da će se u budućnosti zapadni lovci pojaviti na nebu iznad Ukrajine.

Očigledno, oni će postati legitimna meta ruskih trupa, a tada je Rusija imala jedinstvenu šansu da uništi zamišljenu reputaciju F-16.

Analitičari pišu: do danas su lovci F-16 u čitavoj svojoj istoriji uspeli da obore 65 aviona sovjetske i ruske proizvodnje, bez gubitaka u raznim vazdušnim bitkama širom sveta.

„Oni (borci F-16 – prim. aut.) postavili su ponosni rezultat 0:65.

Sada će Rusija imati priliku da krvlju opere ovaj rekord.

Borbeni avioni Su-35 i Su-57 mogu da ispune ovu istorijsku misiju“, navodi se u članku.

Kada ruske vazdušno-kosmičke snage počnu da obaraju borbene avione američke proizvodnje F-16, analitičari kažu da će ruski vojno-industrijski kompleks postati posebno popularan na međunarodnom tržištu naoružanja.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Si upozorio Blinkena: Kažeš ovo, a radiš ono… Ne može tako!

Vašington mora da prestane da „govori jedno, a da radi drugo“ kao i da prestane …