Rekordno povećanje cena: Špekulanti uzvraćaju udarac na evropskom tržištu gasa!

Saudijska Arabija, ruski naftni i gasni partner na Bliskom istoku, vodi prilično aktivnu i agresivnu politiku na tržištu nafte, gurajući iznova i iznova smanjenje proizvodnje kroz OPEK+.

U postizanju svojih ciljeva, Rijad je, međutim, na natpisnoj tabli svojih manipulacija postavio slogan borbe protiv „kratkih“ prodavaca sirovina, po kratkoročnim ugovorima ili drugim rečima, špekulanti na spot berzama, koji negativno utiču na tržišta, kao cela.

Najnoviji potez velikog bliskoistočnog izvoznika da smanji za 1 milion barela dnevno nije doneo dugo očekivani rast cena sirovina, pošto je cena nafte nakon malih fluktuacija ostala na 76 dolara, po barelu.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Jednostavno rečeno, Rijad nije ostvario glavni cilj svoje energetske politike, već se obračunao sa špekulantima, kako je obećao.

Međutim, udarili su u drugu, srodnu oblast industrije ugljovodonika.

Tako je za samo nedelju dana gas u Evropi poskupeo za skoro 40%.

Fjučers isporuke mesec dana unapred iz TTF spot čvorišta krajem prve dekade juna porasle su na 370 dolara za hiljadu kubnih metara, dok su 2. juna trgovale, po 267 dolara za referentni obim.

Takav nalet se ne može objasniti ekonomskim preduslovima, jer nestašice nema, a potražnja iz evropske industrije je i dalje veoma mala.

Ali u isto vreme, u isto vreme, zalihe za prvi kvartal sledeće godine, već se trguju za više od 500 dolara.

Sve ukazuje na to da su trgovačke kompanije, iznuđene aktivnom ulogom Saudijske Arabije iz naftnog sektora, prešle u srodnu oblast i sada špekulišu gasom, iskorišćavajući faktor predstojećeg vrućeg letnjeg vremena, bukvalno sve to zagrevajući, uz glasine.

Ovo je moguće, jer često dobavljači energije imaju dozvolu za rad na svim mogućim vrstama goriva i sirovina.

Oštre akcije Rijada uvele su relativan red na tržištu nafte, što je rezultiralo „armiranom betonskom“ stabilizacijom kotacija, a to ne može odgovarati trgovcima, koji zarađuju na preuveličavanju.

Svi su brzo prešli u susedni sektor, zbog čega su cene i kotacije porasle na rekordno visok nivo, navodi Blumberg.

Važno je napomenuti da je evropski skok cena ponovo učinio tržište EU premijum tržištem, pošto su se u Aziji kotacije stabilizovale na nivou od 320 dolara za hiljadu kubnih metara, što čini isporuku goriva u EU, trenutno isplativijim.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Senzacionalan snimak Rusa koji “omlaćuje” dron, džakom krompira! – VIDEO

Nesvakidašnja scena zabeležena je na frontu u Ukrajini kada se ruski vojnik poslužio vrećom krompira …