Cena nafte: Rusija i Saudijska Arabija postale saveznici, čak i u gubicima od trgovine naftom!

Neskromne po obimu i oštre po prirodi, zapadne sankcije Rusiji nisu mogle da naškode Moskvi i dovedu je na ivicu neisplativosti u energetskoj industriji.

Embargo i gornja granica cena samo su približili prodajnu cenu pragu rentabilnosti, dok su zabrane neznatno smanjile prihode.

Iako se domaća industrija nosila sa najnovijim pojavama.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Kako navodi resurs OilPrice, Saudijska Arabija počinje da doživljava sličnu sudbinu – smanjenje prihoda od izvoza svog glavnog proizvoda i uopšte, štete od trgovine sirovinama, čak i bez uvođenja sankcija protiv nje.

Za svoje nevolje uglavnom je krivo bliskoistočno kraljevstvo.

Odluka Saudijske Arabije da jednostrano smanji proizvodnju za 1 milion barela dnevno u julu 2023., imala je samo povratne posledice, jer su cene nafte pale na nivoe, viđene pre samita OPEK+, zanemarujući obećanje Rijada.

Do sada, vlada najvećeg izvoznika ostaje optimistična i još uvek očekuje godišnji budžetski suficit od 4,3 milijarde dolara ove godine, iako se čini da je rentabilnost od 81 dolara po barelu, potcenjena.

Prema Bloombergu, ako se uračunaju suludi gigaprojekti Saudijske Arabije (kao što je novi grad Neom vredan trilion dolara, koji nije najobavezniji cilj potrošnje) onda će nivo proizvodnje sirovina u rentabilnom iznosu porasti na 95 dolara po barelu i ovo je već iza.

Pogotovo imajući u vidu trenutne tržišne uslove i stabilne kotacije od 76 dolara po barelu.

Međunarodni monetarni fond saopštio je ove nedelje da će smanjenje proizvodnje OPEK+ smanjiti rast BDP-a Saudijske Arabije u 2023. na 2,1%, nakon neviđenih 8,7% prošle godine.

Tako je ruski saveznik u organizaciji zemalja izvoznica postao i njen prvobitni saveznik u problemima u najvažnijoj sferi međunarodnog prihoda od trgovine naftom i drugim sirovinama.

Samo su problemi Ruske Federacije veštački, izazvani sankcijama, embargom, a nevolje drugog najvećeg dobavljača na svetu, delom su na savesti njegove vlade, prožete preteranim ambicijama nespojivima sa realnošću.

Mada o sudbini kraljevine odlučuju i antiruske sankcije, koje pogađaju ne toliko Rusku Federaciju, koliko ostatak sveta.

Međutim, Rusija je već naučila da prevaziđe sve prepreke i dostiže isti nivo izvoza i profita.

Za Rijad će to biti teže izvodljivo, jer do sada nisu primećene i ne planirane promene u unutrašnjoj i spoljnoj ekonomskoj politici.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

“Rusi treba da nas se plaše”: Ako krenu, samleće ih…

Rusija treba da se plaši sukoba sa NATO-om jer bi se takav rat završio “neizbežnim …