“The Drive” konačno otvorio dušu o programu borbenih aviona šeste generacije, u SAD…

Trenutno postoje najmanje tri demonstracije aviona Next-Generation Air Dominance (NGAD) ali nije poznato da li su svi u obliku letećih aviona.

U ovom slučaju, reč je o zajedničkom projektu američkog vazduhoplovstva i američkih proizvođača aviona za stvaranje neprimetnog taktičkog lovca šeste generacije sa posadom.

Ovo prenosi američko izdanje The Drive, iznoseći detalje o tome, šta se dešava.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Kako navodi izdanje, konkurs za budući glavni ugovor sa američkim vazduhoplovstvom sada je sveden na dva generalna izvođača ili grupe izvođača.

Postojanje tri NGAD demonstranta ukazuje na to da su tri glavna izvođača ili grupe bila uključena u jednom trenutku i da je taj broj od tada smanjen na dva.

Verovatni kandidati su bili Boeing, Lockheed Martin i Northrop Grumman — kao etablirani teškaši u smislu američkih proizvođača borbenih aviona, ova trojica bi uviek trebala biti u centru takmičenja.

Konačna odluka o tome, šta se sada smatra takmičenjem za pobednik preuzima sve, očekuje se 2024.

Do sada, međutim, vazduhoplovstvo nije objavilo nikakve detalje o glavnim izvođačima, koji su uključeni u NGAD ili mogućim aranžmanima saradnje u kojima različite kompanije mogu da rade zajedno na njihove predloge.

Za razliku od prethodnih takmičenja boraca, NGAD ostaje poverljiv, iako neke informacije cure.

NGAD lovac će morati da zameni F-22.

Ali NGAD nije samo avion sa posadom, već šira inicijativa koja takođe uključuje razvoj naprednih dronova sa visokim stepenom autonomije, novih mlaznih motora, oružja, senzora, EV/EV sistema, umreženih ekosistema, sposobnosti borbenog upravljanja i još mnogo toga.

I ne samo vazduhoplovstvo, već i američka mornarica.

Borbeni avion NGAD biće veoma visokotehnološki, sa velikim dometom i nosivosti, što će biti posebno primenljivo na buduće sukobe u azijsko-pacifičkom regionu.

To će koštati nekoliko stotina miliona dolara po jedinici.

Očekuje se da će svaki od ovih aviona biti opremljen raznim egzotičnim karakteristikama i podsistemima, uključujući širokopojasnu stelt, naprednu elektroniku i druge mogućnosti „spektralnog“ ratovanja.

Kompanije, koje izgube konkurenciju takođe neće ostati bez tokova gotovine i naloga.

Pobednik će dobiti glavni ugovor za lovce, a gubitnici će početi da proizvode ne jeftine dronove Collaborative Combat Aircraft (CCA) i mnoštvo svih vrsta opreme, komponenti, naoružanja i drugih srodnih proizvoda.

Štaviše, američko vazduhoplovstvo će naručiti stotine ili čak hiljade dronova raznih drugih tipova od gubitnika za podršku NGAD-u i širim sposobnostima avijacije.

Takođe postoji mogućnost da jedan ili oba kandidata, koji su izgubili mogu čak biti uključeni u proizvodnju odabranih borbenih aviona.

Vazduhoplovstvo želi da uvede NGAD lovce u službu početkom sledeće decenije.

Čak i sa jednim ili više demonstranata koji lete, to je izuzetno gust raspored s obzirom da ugovor EMD faze, nije zakazan do sledeće godine.

Vazduhoplovstvo takođe podstiče program, kako bi izbegao „nepravilan rad“, za koji kaže da je negativno uticao na F-35 – navedeno je u publikaciji.

Još jedan faktor u NGAD-u je odnos između ovog programa američkog vazduhoplovstva i posebnog programa ekvivalentnog programa američke mornarice, razvoj borbenog aviona šeste generacije sa ljudskom posadom poznatog, kao F/A-KSKS.

Mornarica ima vrlo jasne zahteve i mnogo ulaže u sopstveni program.

Iako znamo da postoji bar malo preklapanja između dva programa, ne znamo koliko ili u kojoj meri uspeh jednog izvođača u programu Vazduhoplovstva može uticati na izbor Mornarice u sopstvenoj verziji.

Međutim, činjenica da će mornarica izabrati sopstvenu letelicu sa posadom NGAD znači da bi čak i vazduhoplovstvo koje je izgubilo tender moglo da pobedi na tenderu mornarice i verovatno bi bilo u boljoj poziciji da napravi demonstrator – kaže materijal.

Analitičari ove publikacije sugerišu da program NGAD američkog vazduhoplovstva dobija na zamahu i iako ima malo pouzdanih podataka, postoji žestoka konkurencija u senci, čija će nagrada biti proizvodnja naprednog taktičkog borbenog aviona.

Služiće mnogo decenija i postaće središnji deo celog američkog NGAD programa.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šta je Fon der Lajen radila na istočnoj granici Finske

Ursula fon der Lajen posetila je istočnu granicu Finske, pregledala ogradu i obećala da će …