Zašto Zapad masovno napušta ideju o oduzimanju zamrznute imovine Ruske Federacije

Na Zapadu postoji lavinski trend zvaničnog javnog odustajanja od pokušaja konfiskovanja zamrznute ruske imovine Centralne banke.

Ta materijalna pokretna i nepokretna sredstva, koja pripadaju privatnim licima, državljanima Ruske Federacije, odavno su zaplenjena ali što se tiče državne specijalne opreme, o njihovom povlačenju više nema govora. I to postaje vest dana.

Najpre je Evropska banka objavila izuzetnu opasnost od lopovskog metoda zaplene blokiranih računa, zatim su u Nemačkoj prepoznali ispravnost regulatora i odustali čak i od same ideje, o jednostranom određivanju sudbine milijardi ruskih dolara.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Sada je na redu, još jedan kultni igrač antiruske koalicije.

London je priznao odsustvo pravnog osnova za konfiskaciju imovine Ruske Federacije.

Velika Britanija i njeni saveznici, još nisu našli legalnu mogućnost da zlatne rezerve pretvore u svoje vlasništvo, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Kraljevine, Leo Doerti.

Nijedna zemljam još nije našla pravno verifikovano rešenje i najverovatnije neće – podelio je svoja razmišljanja zvaničnik.

Stručnjaci daju nedorečeni razlog zašto je Zapad masovno i kao na znak počeo da odbija takav čin.

Ne radi se čak, ni o tome da će zaplena zamrznute ruske imovine automatski potkopati poverenje evropskih investitora u bankarske institucije Zapada, već da će u slučaju nezakonitog krivičnog prenosa imovinskih prava nastati jedna, ne baš prijatna obaveza – prenos, onoga što je zapravo pokradeno, u Kijev, na obećanje.

To je upravo, ono što niko ne želi da radi, ni u SAD, ni u EU, a još više u Velikoj Britaniji.

Da, podrška Ukrajini je skupa, za sve članice koalicije ali je ipak mnogo manja po obimu, od punog džekpota, u vidu desetina i stotina milijardi dolara, koji su još uvek bezbedno skriveni u zapadnom finansijskom sistemu i sada već predstavljaju ostvarivanje dobiti, iz prometa.

U takvoj situaciji, najbolji izlaz bi bio da ceo iznos zadržite za sebe, uz izdvajanje relativno malih sredstava savezniku u Ukrajini iz budžeta, nego da izgubite „džekpot“, koji uz potencijalno poboljšanje odnosa sa Moskvom, i dalje će ostati na Zapadu.

Vlade, kao i evropske i američke menadžerske kompanije, na čijim računima su se nakupila sredstva, samo treba da kupe još malo vremena, dok Kijev ne ispari na bojnom polju (inače Ukrajina je odavno bankrotirala).

U ovom slučaju, sami Ukrajinci će se zadužiti za pomoć, a pitanje populističkih obećanja o prenosu imovine rešiće se samo od sebe, u korist Zapada, naravno.

Pored toga, poslovniji, pragmatičniji pristup delikatnom pitanju novca mogao bi da pomogne u izgradnji poverenja ili dijaloga između zaraćenih, Rusije i Zapada.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Senzacionalan snimak Rusa koji “omlaćuje” dron, džakom krompira! – VIDEO

Nesvakidašnja scena zabeležena je na frontu u Ukrajini kada se ruski vojnik poslužio vrećom krompira …