Nedugo posle katastrofe sa “Titanikom”, danas kreće prvi let do ivice svemira sa civilnim putnicima! Idu da vide da li je zemlja ravna ili ne…

Virgin Galactic, kompanija koju je 2004. osnovao britanski preduzetnik Ričard Brenson, planira da obavi svoj prvi komercijalni let do ivice svemira.

Dva oficira italijanskog vazduhoplovstva i aeronautički inženjer iz Nacionalnog saveta za istraživanje Italije pridružiće se instruktoru Virdžin Galaktike i dva pilota svemirskih letelica danas u suborbitalnoj vožnji, koja će ih odvesti na oko 80 kilometara iznad pustinje u Novom Meksiku, prenosi AP.

Let, nazvan Galactic 01, trajaće 90 minuta i dolazi dve godine nakon prvog probnog leta VSS Uniti sa punom posadom.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Virgin Galactic koristi svemirsku letelicu sa dva pilota, koja poleće sa piste, dostiže veliku visinu, a zatim lansira svemirsku letelicu VSS Uniti na raketni pogon, koja odleće u svemir, brzinom od skoro 3 maha (tri puta brže od zvuka) pre povratka na Zemlju.

Putnici u kabini svemirskog aviona doživeće nekoliko minuta bestežinskog stanja i moći će da vide zakrivljenost planete tokom planiranog putovanja.

Direktan prenos leta počinje u 17:00 (hrvatsko vreme) na sajtu Virgin Galactica.

Virgin Galactic je prodao oko 800 karata za svoje komercijalne letove.

600 njih prodato je između 2005. i 2014. za 200.000 do 250.000 dolara, a 200 je od tada prodato za 450.000 dolara po karti.

Filmske zvezde i druge poznate ličnosti bile su među prvima, koji su zauzeli sedišta ali su programi kompanije pretrpeli katastrofu 2014. godine, kada se svemirski avion na probnom letu raspao u vazduhu, ubivši kopilota i teško povredivši pilota.

Prema Virgin Galactic-u, sledeći planirani komercijalni let kompanije – Galactic 02 – planiran je za avgust, a očekuje se da će mesečni letovi u svemir biti uvedeni, nakon tog lansiranja.

Bransonov poduhvat takmiči se u sektoru “suborbitalnog” svemirskog turizma sa kompanijom američkog milijardera Džefa Bezosa, Blue Origin, koja je već poslala 32 osobe u svemir.

Ali od nesreće u septembru 2022. tokom leta bez posade, raketa Blue Origin je prizemljena.

U martu je kompanija obećala da će uskoro nastaviti letove u svemir.

Lansiranje zakazano za četvrtak dolazi ubrzo, nakon što je Bransonova Virgin Orbit objavila da prestaje sa radom nakon neuspeha misije u Ujedinjenom Kraljevstvu.

U januaru, kompanija sa sedištem u Kaliforniji pokušala je da završi prvo lansiranje satelita sa britanskog tla, a misija se nadala da će biti značajna odskočna daska za istraživanje svemira u Velikoj Britaniji.

Međutim, raketa LauncherOne nije uspela da stigne u orbitu, a njen teret američkih i britanskih obaveštajnih satelita, završio je na dnu okeana.

Borba.Info/Geopolitika News

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Arheološki hit u Hrvatskoj – u centru Splita pronađen novac srpskog kralja Stefana Uroša II Milutina!

Tokom arheoloških radova na temeljima građevine, nedaleko od Dioklecijanove plate u centru Splita,  pronađen je …