Priznao: “Jasno nam je da nas Zapad decenijama, neće podržavati”

Partneri neće decenijama podržavati Ukrajinu, ako Oružane snage Ukrajine na frontu budu stajale u mestu, izjavio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

“Sve zavisi od toga kakva će biti naša dejstva na frontu, to nije samo važno da bi nas saveznici podržali, već i za nas, kako bismo bili motivisani.

Ne možemo samo da stojimo u mestu, jasno nam je da nas neće decenijama podržavati”, rekao je Zelenski na konferenciji za novinare u Vilnjusu, a prenela TV “Rada“.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Prema njegovim rečima, dok Ukrajina ne uđe u NATO, Kijev nije zainteresovan za raspoređivanje u zemlji bilo kakvih stranih oružanih snaga.

“To pitanje (raspoređivanje stranih oružanih snaga u Ukrajini) niko ne postavlja.

Ni članice NATO, a ni mi nismo zainteresovani za raspoređivanje bilo kakvih stranih oružanih snaga kod nas dok ne budemo deo Alijanse.

U ovom slučaju imamo dovoljno naših oružanih snaga, upitno je najnovije naoružanje NATO.

Kada budemo deo NATO, siguran sam da one mogu biti pozvane da osiguravaju bezbednost na teritoriji drugih zemalja”, ocenio je ukrajinski lider.

Zelenski je objavio da za sada nema konkretnih odluka da će zapadni partneri snabdeti Ukrajinu novim isporukama artiljerije.

On je dodao da ne zna kada Kijevu mogu biti predate rakete „atakms“ i da odluka o tome još nije doneta.

Predsednik Ukrajine je još poručio da nikada neće pristati na razmenu teritorija za članstvo u NATO.

“Nikada nećemo menjati bilo koju našu teritoriju za bilo kakav status, niti ćemo ikada dati naše teritorije ili ih menjati za zamrznuti sukob. Moj stav je jasan našim partnerima”, zaključio je Zelenski.

Zelenski je nakon sastanka sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom na marginama samita NATO-a na svom Telegram kanalu napisao da postoji jasna vizija kako okončati ukrajinski sukob zajedničkom pobedom.

Prethodno je Bajden na samitu u Vilnjusu istakao da su se zemlje NATO-a na samitu Alijanse dogovorile da pomognu Ukrajini da izgradi moćan odbrambeni sistem „na kopnu, u vazduhu i na moru“.

U prestonici Litvanije, Vilnjusu, juče je počeo dvodnevni, 74. samit NATO-a koji okuplja oko 50 delegacija iz zemalja članica i partnerskih država Alijanse. Kako je najavljeno, glavna tema događaja biće podrška Kijevu.

B92/Sputnik

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Amerika i Amerikanci će platiti za svoje zločinačke odluke!

Odgovor Rusije na konfiskaciju svoje imovine može biti samo asimetričan, što ne znači da će …