Novak je svaki poen u svojoj najvećoj karijeri svih vremena, osvojio časno i pošteno! – VIDEO

Karlos Alkaraz u epskom finalu Vimbldona pobedio je Novaka Đokovića u pet setova i zadrži prvo mesto na ATP listi.

Španac je slavio posle 1:6, 7:6 (6), 6:1, 3:6, 6:4 za četiri časa i 42 minuta neverovatne borbe.

Dvadesetogodišnji teniser je u Londonu došao do druge Gren slem titule u karijeri u drugom učešću u finalu. Prethodno je pehar podigao na US Openu 2022.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Ovo je bio treći međusobni duel Srbina i Španca – Alkaraz je slavio u prvom u polufinalu Mastersa u Madridu 2022. sa 6:7 (5), 7:5, 7:6 (5), a Novak mu se revanšivao nedavno u polufinalu Rolan Garosa 6:3, 5:7, 6:1, 6:1.

Talentovani Španac je upisao 12. pobedu u nizu na travi i postao je treći najmlađi šampion Vimbldona posle Borisa Bekera i Bjorna Borga.

Alkaraz je u prestonici Engleske došao do 12. titule u karijeri, odnosno čak šeste ove godine.

Nole je ostao na 23. Gren slem trofeja (ukupno 94 u karijerri), odnosno sedam u Londonu, a jedan više ima Rodžer Federer. Đoković je izgubio drugo od devet finala u prestronici Engleske, prvo od 2013. i neuspeha u duelu sa Endijem Marijem.

Takođe je prekinuo niz od 45 trijumfa na Centralnom terenu.

Prethodno je izgubio od Tomaša Berdiha u četvrtfinalu 2017.

Đoković je sjajno odigrao prvi set, imao je samo dve neiznuđene greške, i za svega 35 minuta taj deo meča dobio je sa ubedljivih 6:1.

Nole je dva puta oduzeo servis protivniku, u drugom i četvrtom gemu ali i pored spektakularnih poteza bilo je evidentno da je publika velikom većinom na strani mladog Španca.

Nije bilo neočekivano.

Španac je odlučnije počeo drugi set, imao je i istina i sreće kod nekih poena, tako da je uz brejk u drugom gemu poveo sa 2:0.

Ipak, usledio je ekspresan odgovor Đokovića, koji je u sledećem ponovo morao sa spasava brejk loptu ali je za razliku od drugog ovoga puta bio uspešan.

Kod rezultata 5:4 za Alkaraza igralo se na razliku, a uz malo sreće Nole je izjednačio i potom se ušlo u tajbrejk.

Srpski teniser je prvi došao do set lopte kod rezultata 6:5 ali je Španac osvoji tri naredna poena, izjednačio na 1-1, i prekinuo Novakovu seriju od 15 uzastopno osvojenih tajbrejkova na Gren slem takmičenjima.

Alkaraz je za osvajanje titule zaradio 2.35 miliona funti, a Đoković duplo manje.

Treći set u potpunosti je pripao mladom Špancu koji je bukvalno leteo po terenu i koristio svaku grešku Đokovića.

Uz Karlitosa je bila i publika, a ostaće upamćen peti gem koji je trajao čak 26 minuta i u kome je Alkaraz po drugi put oduzeo servis protivniku za 4:1.

Alkaraz je posle 6:1 u trećem setu pun samopouzdanja ušao u sledeći i već u drugom gemu imao je dve brejk lopte koje nije iskoristio.

Kako je vreme prolazilo Đoković je bio sve bolji, pronalazio je svoju igru i kod rezultata 2:2 napravio je ključni brejk.

U devetom gemu Nole je još jednom oduze servis protivniku za ubeljivih 6:3.

U prva dva gema odlučujućeg seta obojica su imala po jednu brejk loptu, Nole je čak bio na korak da povede sa 2:0 ali loptica ga nije poslušala.

Ključni detalj viđen je u trećem gemu kada je Alkaraz oduzeo servis protivniku i potom zahvaljujući sigurnom servisu došao do najveće pobede u karijeri.

Sport klub

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Arheološki hit u Hrvatskoj – u centru Splita pronađen novac srpskog kralja Stefana Uroša II Milutina!

Tokom arheoloških radova na temeljima građevine, nedaleko od Dioklecijanove plate u centru Splita,  pronađen je …