Zelenski potpisao zakon koji produžava agoniju sopstvenog naroda, na još 90 dana!

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski potpisao je dva zakona o produženju vanrednog stanja i opšte mobilizacije za još 90 dana.

Dve mere su produžene do 15. novembra. Zelenski je prvi put proglasio vanredno stanje i opštu mobilizaciju 24. februara 2022. godine, kada je Rusija započela rat sa Ukrajinom.

Obe mere su od tada više puta produžavane.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Prema vanrednom stanju, ukrajinskim muškarcima od 18 do 60 godina, uz neke izuzetke, nije dozvoljeno da napuste zemlju jer bi mogli biti pozvani na služenje vojnog roka.

Zelenski je danas održao i sastanak o snabdevanju i proizvodnji naoružanja, taktičkim i strateškim planovima Rusije, kao i o pripremi protivvazdušnog i energetskog sistema Ukrajine za predstojeću zimu.

Predsednik je sa vladinim zvaničnicima razgovarao o otklanjanju posledica ruskih napada, evakuaciji iz Kupijanskog okruga i pomoći žrtvama ruske agresije u nekoliko regiona.

U svom postu na Telegramu, Zelenski je dodao da Kijev priprema nove korake kako bi osigurao nastavak rada privremenog crnomorskog koridora koji je pokrenut da bi se omogućio prolaz brodova nakon što je Rusija jednostrano raskinula sporazum o žitu uz posredovanje UN.

Prvo civilno plovilo isplovilo je iz ukrajinske luke Odesa humanitarnim koridorom 16. avgusta.

Index.hr

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

“Rusi treba da nas se plaše”: Ako krenu, samleće ih…

Rusija treba da se plaši sukoba sa NATO-om jer bi se takav rat završio “neizbežnim …