Vučić: Dok sam pri svesti neće doći do priznanja Kosova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da ukoliko bivši premijer Kosova Ramuš Haradinaj putuje u Vašington po konačni sporazum, “može odmah da vrati svoj avion i da ne putuje uopšte”.

“Mi idemo u Vašington da razgovaramo o temama o kojima smo već razgovarali. Nemamo problem da razgovaramo o svakoj temi. A da razgovaramo o statusu i da bude kako su oni zamislili, a to je da oni dobiju sve, a mi ništa i mi njih da priznamo pa će oni nas tobože da priznaju – taj film neće da gledaju”, rekao je Vučić za televiziju Pink.

Prema njegovim rečima, dok je on pri svesti i dok racionalno može da razmišlja neće doći do priznanja Kosova.

Upitan o radovima oko manastira Dečani, Vučić je kazao da će to biti jedna od tema razgovora u Briselu.

On je naveo da će u “političkom smislu i na politički način” dati sve od sebe da sačuva srpske svetinje.

“Ne možete da garantujete kada nemate faktičku vlast. Čak ni tokom rata nismo imali jednim delom punu vlast i neće biti lako. Ali verujem da stalnim ukazivanjem i političkom borbom ćemo biti u stanju da sačuvamo naše svetinje”, rekao je on.

Bivši premijer Kosova i lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj je izjavio ranije danas da ne isključuje mogućnost da se na sastanku delegacija Kosova i Srbije, koji se 2. septembra održava u Vašingtonu postigne konačni sporazum o međusobnom priznanju u postojećim granicama.

“To nije nemoguće, i Srbija i Kosovo treba da daju epilog međusobnom sporazumu. Postoji i ta mogućnost, da je nazovem, pred sporazuma, ekonomskog aspekta, o kojem se govori”, kazao je Haradinaj za program na albanskom radija Slobodna Evropa.

Svakako će biti promena u Vladi Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će uskoro biti poznati članovi nove Vlade Srbije i da će svakako biti promena u Nemanjinoj 11.

Vučić je za TV Pink, na pitanje o formiranju Vlade, rekao da bi neki, da se požurilo sa formiranjem, rekli “sve je isto”, a kada se čeka, onda se misli da je reč o igri.

“Nije lako da rešavate formiranje lokalnih uprava. Želimo da u 40 ili 50 odsto samouprava dovedemo nove ljude, ne zato što su stari radili loše, već zato što nova vremena zahtevaju nove ljude”, rekao je Vučić.

Na pitanje da li je bliži formiranju koncentracione ili koalicione vlade, Vučić je rekao da je “bliži onome što javnost misli da je njegova druga opcija”.

“Svakako je da će u Nemanjinoj biti promena. Tako i u Skupštini imamo više od 100 potpuno novih ljudi, mladih i kvalitetnih, koji žele da se dokazuju i uče. Uz njih ćemo se lakše izboriti sa svim izazovima i sa onim što nas čeka – sa borbom za Kosovo”, naveo je Vučić.

On je dodao da danas očekuje određene odluke iz Republike Srpske, i da to mora da prouči.

“Imamo puno teškog posla, plus koronavirus i ekonomija koja je napravila pravu propast u svetu. Moramo Srbiju da izvlačimo da bude jedna od najuspešnijih”, rekao je Vučić.

Kada je reč o najavi da će biti formiran Tim za zaštitu svetinja, Vučić kaže da će se o bezbednosti svetinja govoriti i u Briselu. Ističe da će država dati sve od sebe da se one zaštite, ali da neće biti lako.

“Jakom borbom potrudićemo se da sačuvamo naše svetinje”, kaže Vučić.

(Fonet)

Check Also

Upućen poziv Nemačkoj da prizna genocid u NDH!

Banjaluka – Direktor Centra za društveno-politička istraživanja Republike Srpske Dušan Pavlović uputio je članovima nemačkog …