Udeo BRIKS-a u svetskom BDP-u dostići će 30 odsto, nakon proširenja!

Udeo zemalja BRIKS-a – Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južnoafričke Republike – u svetskom BDP-u dostići će 30 odsto u januaru kada se tom formatu bude priključilo još šest država, pokazuje istraživanje Državne banke Indije.

BRIKS-u će se početkom januara pridružiti Argentina, Egipat, Etiopija, Iran, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Njihov ukupan udeo u svetskoj privredi iznosi, oko šest odsto.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Kada je reč o BRIKS-u, u njemu ekonomski dominira Kina, koja čini oko 70 odsto ukupnog BDP-a tog formata. Za njom slede Indija sa 13 odsto, Rusija sa osam, Brazil sa sedam i Južna Afrika sa dva odsto ukupnog BDP-a.

Kada sa šest novih članica bude priključilo BRIKS-u početkom sledeće godine, Saudijska Arabija će činiti oko četiri odsto BDP-a tog formata, Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat i Argentina oko dva odsto i Iran oko jedan odsto.

Udeo Etiopije u ukupnog BDP-u BRIKS-a biće zanemarljiv, pokazuje istraživanje indijske banke.

Proširenje tog formata najviše će se osetiti na polju proizvodnje nafte, pošto će udeo zemalja BRIKS-a u tom sektoru skočiti sa 18 na 40 odsto.

Udeo BRIKS-a u globalnoj robnoj trgovini će porasti sa 20 na 25 odsto, a udeo globalne trgovine uslugama sa 12 na 15 odsto, saopštila je banka i dodala da će se njihov udeo u globalnim deviznim rezervama povećati na 45 odsto.

Dodavanjem šest novih članica grupi BRIKS, ona će 2024. godine pokrivati 46 odsto svetske populacije.

Odluka o pristupanju Argentine, Egipta, Etiopije, Irana, Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata u BRIKS, doneta na samitu te organizacije u Johanesburgu, stupiće na snagu 1. januara 2024. godine.

Politika

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Senzacionalan snimak Rusa koji “omlaćuje” dron, džakom krompira! – VIDEO

Nesvakidašnja scena zabeležena je na frontu u Ukrajini kada se ruski vojnik poslužio vrećom krompira …