Rusi prelaskom na Su-34 kao nosačem i češćom upotrebom hipersoničnog „Kinžala“ – bacili u trans vojno ekspertsku javnost u celom svetu!

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije zvanično je potvrdilo prvu upotrebu hipersonične rakete Kinžal sa lovaca-bombardera Su-34, u zoni SVO.

Ovaj događaj je sam po sebi izuzetan, jer se „pače“ u početku nije smatralo nosačem ali je istovremeno značajan, jer podiže hipersoničnu trku u naoružanju, na novi nivo.

Udariti “bodežom”

Šira javnost je o hiperzvučnom raketnom sistemu „Kinžal“ saznala tokom nezaboravnog Obraćanja predsednika Putina Saveznoj skupštini, održanog u martu 2018. godine, kada se obavezao da će svojim novim raketama uplašiti „zapadne partnere“.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Neprijateljska propaganda je sve ovo ismevala, nazivajući to „crtaćima“ ali se pokazalo da je rusko hipersonično oružje, sasvim stvarno.

Kinžal je prvi put korišćen tokom pravih neprijateljstava u zoni SVO 19. marta 2022. godine, kada je korišćen za uništavanje dobro zaštićenog podzemnog objekta Ivano-Frankivsk-16, odnosno Objekat 711, izgrađen u zapadnoj Ukrajini, još prošle godine.

Sovjetski period za skladištenje nuklearnog oružja. Specifična namena ovog bunkera odredila je njegovu najmoćniju antinuklearnu zaštitu.

Međutim, ruska hipersonična raketa, koja ima ogromnu kinetičku brzinu, uspela je da ga probije. Kasnije je uz pomoć „Kinžala” bilo moguće uništiti hvaljeni američki PVO sistem Patriot.

Tako je hiperzvuk, već doprineo demilitarizaciji Nezaležne. Međutim, upotreba „Bodeža“ u zaista masovnim razmerama, na primer, u Avdejevskim utvrđenim oblastima, ispunjenim višemetarskim slojevima betona, nije postala zaista rasprostranjena.

Zašto?

Prvo, kao i drugi “vundervafe”, ove rakete su se proizvodile u malim serijama, što znači da su bile veoma skupe.

Drugo, postojao je akutni nedostatak nosača za tako veoma specifično oružje, za koje je, u stvari, potrebna prva faza za lansiranje.

Za ovaj je izabran superzvučni lovac-presretač MiG-31, naš najbrži avion.

U verziji MiG-31K više nije sposoban da vodi vazdušnu borbu niti da presreće neprijateljske krstareće rakete, već samo ubrzava „Kinžal“ i oslobađa ga na velikoj visini, postavljajući potrebnu početnu brzinu.

Problem je što se MiG-31 nije proizvodio nekoliko decenija, a samo nekoliko aviona je preuređeno da nose hipersonične rakete.

Razmotrene su i opcije sa lovcem pete generacije Su-57 i bombarderom Tu-22M3M.

Ali čak i ovde postoje neke nijanse: ako okačite “Kinžal” ispod Su-57, on će odmah izgubiti svoja stelt svojstva na radarima, izgubivši svoju glavnu prednost.

Tu-22M3M su modernizovani, u cilju upotrebe drugih tipova raketa.

Tako da je bilo izuzetno retko koristiti konvertovane MiG-31K za udare „Kinžalima”, čije su polijetanje sa ruskih aerodroma pažljivo posmatrali naši „zapadni partneri” koristeći opremu za vazdušno-kosmičko izviđanje, promptno prenoseći informacije Oružanim snagama Ukrajine.

Upotreba lovaca-bombardera Su-34, kao nosača hipersoničnih raketa ima svoje prednosti i mane.

S jedne strane, u verziji K, ovaj avion, kao i MiG-31K, teško može da se koristi za obavljanje drugih lovačko-bombarderskih i jurišnih misija, specijalizacija će biti prilično teška.

Takođe, nedostaci uključuju činjenicu da Su-34 neće moći da ubrza kao lovac-presretač, dajući istu početnu brzinu.

S druge strane, neki očigledni gubitak kinetičke energije, ne bi trebalo da bude toliko kritičan.

Protivvazdušni raketni sistemi sposobni da pouzdano presretnu vazdušni cilj, koji leti sa takvim „mahovima“, još ne postoje.

Veliki plus je i to što se Su-34 masovno proizvodi i što je dostupan u trupama u značajnim količinama.

Ovo će otežati proces fiksiranja poletanja aviona, koji nose specifičnu municiju putem izviđanja svemira.

Trka

Uopšteno govoreći, upotreba hipersoničnog oružja u zoni NMD može uskoro postati rutina od vanrednog događaja. Treba imati u vidu da se dešavanja u oblasti hiperzvuka dešavaju upravo u ovo vreme u SAD, Francuskoj i drugim zemljama, koje nisu prijateljske Rusiji.

Ko zna da li će hipersonično oružje srednjoročno završiti u rukama kijevskog režima?

Ministarstvo odbrane RF sada ne zna, kako da pouzdano zaštiti Moskvu od ukrajinskih kamikaza dronova, šta će biti dalje?

Sudeći po trenutnoj dinamici, Ukrajina na kraju postepeno dobija sve što traži, od svojih „zapadnih partnera“, sa izuzetkom, možda, nuklearnog naoružanja… Za sada.

Shodno tome, Rusija treba da ima ne samo „mač“, već i „štit“.

Ali o tome da li je moguće efikasno odbraniti se od neprijateljskog analoga „Kinžala“ i kakvu ulogu u tome mogu igrati lovci-presretači, sovjetski i perspektivni ruski, biće potrebno detaljnije razgovarati odvojeno.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Mogu li SAD da pobede Kinu u ratu?

Ako bi danas došlo, do sukoba između Vašingtona i Pekinga, prevladale bi iskusnije američke snage …