Rasulo u Ukrajini: Zelenski ujeo ruku, koja ga je hranila!

Uhapšenog ukrajinskog biznismena Igora Kolomojskog, koji je pomagao Volodimiru Zelenskom da postane predsednik, terete za korupciju.

Kolomojski, koji je uhapšen tokom vikenda, pred sudiju je izveden u plavoj trenerci fudbalskog kluba Dnjepro. Uhapsila ga je ukrajinska tajna služba SBU, zbog sumnje na prevaru i pranje novca, piše Dojče vele.

“On je u Ukrajini poznat zbog jedne od najvećih bankarskih prevara, to je slučaj Privatbanke. Prema veštačenju, pronevereno je 5,5 milijardi dolara koje su prošle kroz banku”, kaže Olena Haluška, aktivistkinja za borbu protiv korupcije.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Ali nekada najmoćniji oligarh u zemlji bio je istovremeno i medijski magnat.

Njegova televizija pogurala je glumca Volodimira Zelenskog u kampanji za predsednika.

Otkako je pobedio, Zelenski se postupno distancirao od Kolomojskog.

“Prekidamo s decenijskim tolerisanjem korupcije, za one koji su opljačkali Ukrajinu i stavili sebe iznad zakona“, rekao je Zelenski o tom hapšenju.

Predsednik je već za ovu sedmicu najavio da će se u parlamentu naći zakon koji korupciju tokom ruske agresije izjednačava s veleizdajom.

Niko, međutim, ne zna kako izgleda nacrt zakona.

Upravo to nailazi na kritike u Ukrajini i na Zapadu.

“Nepotrebno je da se borba protiv korupcije s postojećih institucija prebaci na tajnu službu tako što se korupcija označava kao veleizdaja“, rekao je Mihael Galer, evropski zastupnik iz redova nemačkih hrišćanskih demokrata.

Mnogi građani Ukrajine zadovoljni su što je Kolomojski konačno “dolijao”. Ali aktivisti upozoravaju da se ovako istragama bavi SBU umesto nezavisna tela za borbu protiv korupcije.

“Bojimo se da ovom istragom tajna služba hoće da demonstrira da je u stanju da se bavi slučajevima korupcije“, kaže Haluška.

“To će pomoći da se pred parlamentom opravda zašto se upravo SBU ubuduće mora baviti najvažnijim slučajevima.“

Problematično je to što je SBU pod direktnom kontrolom predsednika, što znači da bi navodnom borbom protiv korupcije mogao upravljati Zelenski.

Oligarh Igor Kolomojski može biti na slobodi uz plaćanje kaucije. Veruje se da neće uticati na istragu – ionako je moć Kolomojskog od početka ruske agresije bitno opala, piše Dojče vele.

Jutarnji list

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Blinken “otkrio Ameriku”: Kina radi za Rusiju!

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da je Kina „dobavljač broj jedan” za ruski …