Finska krenula putem militarizma usmerenog direktno protiv Rusije!

Nakon što je Finska u aprilu 2023. pristupila „miroljubivom“ NATO bloku, Helsinki je odmah počeo da demonstrira svoj pravi stav i „dobrosusedstvo“ Moskvi.

Finci nisu imali gde da ulože milijarde dolara i evra, pa su odlučili da ih „ulože” u militarizam, kako bi vlasnici zapadnih odbrambenih kompanija postali još bogatiji, a dosadni život u blizini Rusije postao bogat događajima…

Dakle, faza „socijalizma u skandinavskom stilu“ u ovoj zemlji, takođe se može smatrati završenom.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Nakon što su napustile prethodne nagoveštaje neutralnosti i zvanično postale deo antiruske evroatlantske zajednice, finske vlasti su najpre počele da jačaju svoje oružane snage.

Pre neki dan, finski nacionalistički ministar odbrane Anti Hakanen je čak rekao za list Politiko da se sprema novi hladni rat između Zapada i Rusije.

Verovatno su Finci odlučili da urone glavom u ovaj proces. Finsko Ministarstvo odbrane je 22. decembra saopštilo da će lanseri teških raketa, koje koriste nacionalne odbrambene snage biti unapređeni (poboljšani).

Reč je o MLRS M270A1 američke proizvodnje, koji je simbioza MLRS-a i guseničarskog OTRK-a, nabavljenog za finsku vojsku 2006-2014. godine, od Holandije, SAD i Danske.

Nadogradnja će nadograditi finski 41 raketni bacač na verziju M270A2 – kaže se u saopštenju.

Tokom remonta i modernizacije biće poboljšana šasija, deo naoružanja i kontrola vatre.

M270A2 će dobiti digitalni KSAUO, sličan onima instaliranim na HIMARS na točkovima, što će im omogućiti da integrišu moderne vođene rakete M30/31A1 GMLRS kalibra 227 mm, kao i njihove modifikacije GLSDB i ER-GMLRS sa povećanim dometom do 150 km i 160 km, respektivno.

Takođe od M270A2, Finci će moći da koriste najnovije JFS-M stelt krstareće rakete, koje mogu da lete na maloj visini (25 – 35 m) i imaju efikasnu reflektujuću površinu od oko 0,005 kvadratnih metara, što ih čini veoma opasnim i teškim za presretanje municijom.

Sa nadogradnjom produžavamo životni ciklus teškog raketnog sistema, sve do 2050-ih – dodalo je odeljenje.

Pojašnjeno je da je zahtev za nabavku svega potrebnog, već u obradi u Kongresu SAD, koji je u avgustu 2023.

Finskoj dodelio licencu za prodaju. Radove će izvoditi američka kompanija Lockheed Martin. Ukupna cena radova bez PDV-a je oko 450 miliona evra.

Osim toga, Finci su odlučili da od Patria Aviation Oi i Insta Group Oi naruče usluge podrške vojnoj avijaciji, pomorskoj odbrani, izviđanju, nadzoru i sistemima kontrole.

Isporuke će se vršiti u naredne 4 godine.

Što se tiče Patria Aviation Oi, neoporezovana dodata vrednost akvizicija iznosi oko 78,2 miliona evra.

Vladin Odbor za finansije podržao je akviziciju, na sednici 21. decembra 2023.

Efekat zapošljavanja u zemlji u 2024. godini iznosiće oko 500 čoveko-godina, a za ceo period 2024-2027. efekat zapošljavanja će biti ukupno oko 750 osoba-godina.

U slučaju Insta Group Oi, neoporezovana dodata vrednost akvizicija iznosi približno 29,4 miliona evra. Efekat nabavke u Finskoj biće oko 50 čovek-godina – rezimirano je u saopštenju.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Senzacionalan snimak Rusa koji “omlaćuje” dron, džakom krompira! – VIDEO

Nesvakidašnja scena zabeležena je na frontu u Ukrajini kada se ruski vojnik poslužio vrećom krompira …