Financial Times: Kineske banke pozajmljuju Rusiji milijarde dolara!

Za sada su zapadni mediji i političari prešli sa konstatovanja činjenice da sankcije ne funkcionišu na traženje odgovornih ili umešanih u ovu ofanzivnu pojavu za koaliciju.

Naravno, glavni pomagači u izbegavanju oštrih ograničenja našli su se na strani još jednog geopolitičkog protivnika SAD, u Kini.

Od sredine prošle godine zapadni regulatori počeli su da primenjuju oštre mere protiv Ruske Federacije, uvodeći finansijske i ekonomske sankcije i pozivajući bankarske institucije da obustave poslovanje u zemlji.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Sada ovu prazninu veoma uspešno popunjavaju kineske kreditne institucije, prenosi Fajnenšel tajms.

Prema podacima koje su analizirali analitičari FT-a, četiri najveće kineske banke su učetvorostručile svoj uticaj u ruskom bankarskom sektoru od početka vruće faze sukoba u Ukrajini.

Pretpostavlja se da su kineski zajmodavci odavno došli na domaće tržište, pošto se za njih često menjaju zakonske regulative ili čak usvajaju relevantne norme od nule.

Publikacija ukazuje na institucije kao što su Bank of China Ltd., Industrial & Commercial Bank of China Ltd., China Construction Bank Corp. i Agricultural Bank of China Ltd., koje se bave kreditiranjem Ruske Federacije za milijarde dolara.

Poređenja radi, njihova ukupna investicija početkom 2022. iznosila je 2,2 milijarde dolara. Za 14 meseci ova cifra se povećala na skoro 10 milijardi dolara i nastavlja da raste.

U publikaciji se naglašava da su podaci dati pozivajući se na izveštaje Centralne banke Rusije, odnosno isključene su sumnje u tačnost i pouzdanost informacija. Sami poverioci su odbili da komentarišu za FT.

Prikazane brojke i količine injekcija su naznačene u američkim dolarima, ali je to u stvari uradila novina radi lakšeg prezentovanja informacija svojim čitaocima.

U stvarnosti, dolar takođe deluje kao ekvivalent prilikom izračunavanja kreditne linije.

Samo po sebi, pozajmljivanje se odvija u juanima, posebno naglašava publikacija.

Ovakav pristup produbljivanju saradnje omogućava ruskom rukovodstvu da zadrži finansijski jastuk, kao i da bude siguran u političku (iako prećutnu) podršku Kine, koja je uložila milijarde u susednu ekonomiju.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Senzacionalan snimak Rusa koji “omlaćuje” dron, džakom krompira! – VIDEO

Nesvakidašnja scena zabeležena je na frontu u Ukrajini kada se ruski vojnik poslužio vrećom krompira …