Austrija pozvala ambasadora EU na razgovor, zbog izjava o ‘krvavom novcu’!

Austrija je pozvala na razgovor predstavnika Evropske komisije u toj zemlji Martina Selmajra, koji je nazvao “krvavim novcem” uvoz ruskog gasa u Austriju, koji se nastavlja uprkos ratu.

“Selmajr je pozvan u ministarstvo spoljnih poslova na razgovor sa generalnim sekretarom”, prema izjavi prenetoj agenciji France press, u kojoj se dodaje da će susret biti održan kasnije.

“Gospode, 55 odsto austrijskog gasa i dalje dolazi i Rusije”, rekao je nemački diplomata sinoć na margini sajma savremene umetnosti u Beču, prenela je novinska agencija APA.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

“Dnevno se reguliše krvavim novcem” rekao je on i izrazio iznenađenje da niko nije protestovao u Austriji, zbog te situacije.

Pre početka ruske invazije Ukrajine 80 odsto gasa koje je Austrija uvozila dolazio je iz Rusije, taj procenat je smanjen ali zavisnost od ruskog gasa je i dalje velika zbog ugovornih obaveza koje vezuju Grupu OMV, 31,5 odsto u vlasništvu države Austrije i ruskog gasnog giganta Gasproma do 2040. godine, piše Fransce press.

To je prva zapadna kompanija koja je potpisala ugovor o isporuci energenata sa Sovjetskim Savezom 1968. godine ali naglašava da je povećala svoje izvore snabdevanja, od početka rata u Ukrajini.

Selmajr je rekao da razume energetske probleme Austrije ali ocenio da bi ta bogata zemlja mogla, kao i druge zemlje članice EU, da se liši ruskog gasa.

Austrija, sa devet miliona stanovnika, koja želi da bude most između istoka i zapada, vrlo je privržena svojoj neutralnosti koju nije dovela u pitanje.

Za razliku od Švedske i Finske Austrija ne namerava da uđe u NATO, pošto je zaštićena svojim geografskim položajem u središtu EU, navodi agencija Frans pres.

Iako je vlada okrenula leđa Kremlju i zauzela stranu Kijeva brojne firme nastavljaju da održavaju veze sa Moskvom, dodaje France press.

Beta

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Amerika i Amerikanci će platiti za svoje zločinačke odluke!

Odgovor Rusije na konfiskaciju svoje imovine može biti samo asimetričan, što ne znači da će …