Mogu li SAD da pobede Kinu u ratu?

Ako bi danas došlo, do sukoba između Vašingtona i Pekinga, prevladale bi iskusnije američke snage ali sa značajnim gubicima, rekao je novinarima zvaničnik američke vojne obaveštajne službe.

Neimenovani zvaničnik je u ponedeljak dao pozadinske informacije o pretnjama sa kojima, se suočava američka vojska.

On je umanjio značaj kineskog stelt bombardera H-20, koji je trenutno u razvoju, kao „verovatno daleko inferiorniji“ u odnosu na američki B-2 ili nadolazeći B-21 – dok je hvalio kineski borbeni avion J-20 kao „veoma sposoban“.

„Najveći izazov za kinesku stranu, zapravo nije toliko sposobnost samih sistema, već pre sposobnost osoblja da efikasno koristi, te sisteme brzo i u velikim razmerama“, rekao je zvaničnik, citirajući Defense One i Breaking Defense.

Iako američka vojska ima „mnogo iskustva u vođenju ratova“, Kinezi „trenutno nemaju nikoga u PLA [Narodnooslobodilačke armije] ko je bio u ratu“.

Ovo relativno neiskustvo bi se pretvorilo u pobedu SAD u hipotetičkom ratu sa Kinom — iako sa velikim žrtvama — ako bi se sukob danas dogodio, rekao je izvor Defense One.

Pentagon nastavlja sa planovima za modernizaciju američke vojske pošto kineski predsednik Si Đinping „gotovo sigurno“ veruje da je rat sa Vašingtonom neizbežan, primetio je zvaničnik.

„Ne želim da se oslanjam na to da Kinezi, nisu dobri. Zato što nećemo znati da nisu dobri, dok ne počnu da pucaju na nas, a ja ne želim da budem u situaciji da saznam: ‘Oni su zapravo, toliko dobri.’ To je problem“, zaključio je zvaničnik.

Diskusije o sposobnostima Kine u Vašingtonu, odvijaju se u kontekstu debate o programu bombardera B-21.

U februaru, sekretar vazduhoplovnih snaga Frenk Kendal pozvao je vladu da se posveti programu, tvrdeći da je Kina gradila vojsku „smišljenu da zastraši i porazi“ SAD najmanje 20 godina.

Ali ranije ovog meseca, šef vazduhoplovstva general Dejvid Olvin rekao je Senatu da bi nove tehnologije u razvoju mogle da dopune B-21, tako da služba možda neće završiti sa 100 bombardera kao što je prvobitno planirano.

Avion, koji treba da postane operativan do 2030. godine, još uvek je u razvoju u Nortrop Grumanu.

Mediji

Check Also

Novi lider: Saudijska Arabija i Rusija više ne vladaju OPEK+

Globalno tržište nafte je u grozničavom stanju, koje karakteriše nestabilnost i nedostatak kontrole. Cene robe …