Saradnja Moskve i Pekinga je važna za globalnu pravdu!

Kina je spremna da radi sa Rusijom na formiranju multipolarnog sveta i pravednijeg svetskog poretka, izjavio je direktor kancelarije Komisije za spoljne poslove Centralnog komiteta Komunističke partije Kine (CK KPK), ministar spoljnih poslova Vang Ji, na početku pregovora sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom u Moskvi.

Kineski diplomata je takođe istakao da Peking i Moskva vode nezavisnu spoljnu politiku, njihova saradnja nije usmerena protiv drugih država.

On je takođe dodao da saradnja dve zemlje ne potpada pod uticaj drugih država.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Odnosi Kine i Rusije pod rukovodstvom (ruskog lidera Vladimira) Putina i (kineskog predsednika) Si Đinpinga zadržavaju pozitivnu dinamiku“, istakao je Vang.

Prema njegovim rečima, dve zemlje, kao vodeće svetske države i stalne članice Saveta bezbednosti UN su naročito odgovorne za održanje globalne stabilnosti i svetskog razvoja.

Lavrov: Saradnja Moskve i Pekinga važna za globalnu pravdu

Šef ruske diplomatije ocenio je da Moskva i Peking uspešno koordinišu delovanje sa državama globalnog Juga i ostvarili su pozitivne rezultate u okviru Istočnoazijskog samita, Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) i samita G20.

Ruski diplomata je naglasio da je saradnja dve države od važnog značaja za obezbeđenje pravednosti u svetskim dešavanjima, kao i obezbeđivanje ravnoteže interesa u onim procesima koji se razvijaju u najrazličitijim pravcima.

Lavrov je još poručio da očekuje da Moskva i Peking nastave koordinisani rad i na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, samitu Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje, kao i na mnogim drugim sastancima na višem i visokom nivou.

Kineski ministar boravi u poseti Rusiji 18-21. septembra gde učestvuje u 18. rundi rusko-kineskih konsultacija o strateškoj bezbednosti.

Pre toga, 16-17. septembra, Vang Ji je održao pregovore sa pomoćnikom predsednika SAD za nacionalnu bezbednost DŽejkom Salivenom, na kojima su razgovarali o situaciji u Ukrajini, Tajvanu, a dogovorili su se i da nastave da održavaju kontakte.

Sputnjik

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi snažno krenuli, na Časov Jar i Krasnogorovku i ka Kupjansku i Torecku!

Ruska vojska ponovo je odlučnije krenula na Časov Jar. I sa severa, sa strane Bogdanovke …