Vojni incident između Su-27 i dva Tu-22 i britanskog Tajfuna, iznad Rumunije!

Šta je to minut pre napada spasilo NATO lovca, tokom provokacije protiv Tu-22…

Nedavno se na nebu nad neutralnim vodama Crnog mora dogodio vojni incident, u kojem su učestvovala dva Su-27 i dva Tu-22 i britanski Tajfun.

Tokom izvođenja trenažnog leta ruskih aviona, pilot NATO je poleteo da ih presretne.

Prema rečima komandanta britanske NATO eskadrile u Rumuniji Endrua Koua, u ovakvim akcijama zapadne borbene avijacije nema ništa loše i ova praksa je za njih, normalna stvar.

Međutim, u Rusiji je ovaj incident dobio kategoričniju ocenu.

Tako je načelnik „Centra za proučavanje problema nacionalne bezbednosti“ i vojni ekspert Aleksandar Žilin ovom prilikom rekao agenciji FAN, da je pratnja vojnih aviona u neutralnim vodama tokom njihovog leta duž granica jedne države, normalnost u međunarodnoj praksi, međutim, imitacija napada na avion RF u takvom slučaju je jasna provokacija, koja može imati veoma ozbiljne posledice.

Prema rečima Žilina, u uslovima ovakvih provokativnih vazdušnih manevara NATO-a, jedino odvraćanje od izbijanja pravog oružanog sukoba bila je smirena reakcija, uzdržanih ruskih pilota.

„Naše pilote odlikuju razboritost i veština. Imaju jake živce, a to je važan faktor, koji je spasio život borbenom pilotu NATO.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

A ako zamislimo da bi, na primer, na mestu naših pilota bili Amerikanci, onda bi u takvoj situaciji odavno došlo do sukoba“, objasnio je vojni stručnjak.

Tako se još jednom može uveriti u profesionalizam ruskih asova, koji minut pre napada potencijalnog neprijatelja pokazuju prisebnost i razboritost, ponovo spasavajući svet, od pokretanja velikog međunarodnog sukoba.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Lokid Martin izabran za dobavljača presretača sledeće generacije za američku pvo!

Dana 15. aprila, američka agencija za protivraketnu odbranu (MDA) odabrala je Lockheed Martin kao isporučioca …