Italija odustaje od kineskog “Pojasa i puta”! Vraća se u zagrljaj Americi!

Italijanska premijerka Đorđa Meloni obavestila je Kinu da će njena zemlja napustiti Inicijativu Pojas i put predvođenu Pekingom, otkrio je zamenik premijera Italije i ministar spoljnih poslova Antonio Tajani.

Vodeći italijanski zvaničnici, uključujući Melonijevu, već su nekoliko puta pominjali tu ideju, u proteklih nekoliko meseci.

U intervjuu za Foks News u sredu, Tajani je rekala da je Melonijeva „razgovarala sa Kinom o planovima Italije da napusti Put svile“, aludirajući na globalni infrastrukturni i investicioni sporazum, pod njegovim neformalnim nazivom.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Diplomata je objasnio da Italija sebe vidi, pre svega kao saveznika Sjedinjenih Američkih Država, iako to ne isključuje dijalog sa Kinom.

Ministar tvrdi da članstvo Italije u Inicijativi Pojas i put, nije koristilo Rimu.

On je dodao da će povlačenje prvo morati da bude stavljeno na razmatranje italijanskom parlamentu ali je istakao da je siguran da će većina poslanika podržati odluku.

Prema Tajanijevim rečima, Italija još nije izdala zvanično obaveštenje, niti je zvanično saopštila svoju konačnu odluku Kini.

Prošlog meseca kinesko ministarstvo spoljnih poslova kritikovalo je „neke snage“ u italijanskoj vladi, zbog komentara da bi Rim mogao da odustane od inicijative Pekinga, upozoravajući da bi takvo povlačenje bilo „protiv toka istorije“.

Saopštenje je usledilo, nakon što je italijanski ministar odbrane Gvido Krozeto opisao odluku prethodne italijanske vlade da se pridruži međunarodnoj trgovinskoj mreži 2019. godine, kao “nepromišljen i užasan čin”.

Zvaničnik je tada otkrio da italijanska vlada pokušava da razmišlja o tome, kako da se povuče iz sporazuma, „a da ne naruši odnose“ sa Pekingom.

Sama Meloni je u julu za Foks News rekla da je učešće Italije u Inicijativi Pojas i put paradoksalno, s obzirom na to da je jedina članica G7, koja se pridružila kineskom sporazumu.

Premijer je dodao da će Italija odlučiti da li će obnoviti članstvo, do decembra ove godine.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Senzacionalan snimak Rusa koji “omlaćuje” dron, džakom krompira! – VIDEO

Nesvakidašnja scena zabeležena je na frontu u Ukrajini kada se ruski vojnik poslužio vrećom krompira …