Afrička država traži od Zapada reparacije za ropstvo!

Nikakva količina novca ne bi bila dovoljna da se Africi nadoknadi užas trgovine robljem ali odštetu i dalje mora da plati Zapad, u znak priznanja zločina, rekla je predsednica Gane Nana Akufo-Addo, tokom Generalne skupštine UN.

„Svet ne bi trebalo da se pretvara“ da ekonomski i socijalni problemi sa kojima se trenutno suočava afrički kontinent, „nemaju nikakve veze sa istorijskim nepravdama, koje su oblikovale strukture sveta“, rekao je Akufo-Addo svetskim liderima u sredu, u Njujorku.

„Veliki deo Evrope i Sjedinjenih Država izgrađen je od ogromnog bogatstva stečenog znojem, suzama, krvlju i užasima transatlantske trgovine robljem [između 16. i 19. veka] i vekovima kolonijalne eksploatacije“, rekao je on.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Nije ni čudo, što se afričke zemlje bore da izgrade prosperitetna društva, nakon što su njihovi “prirodni resursi opljačkani i njihovim narodima trgovano kao robljem” tako dugo, dodao je predsednik.

Akufo-Addo je priznao da savremeni Evropljani i Amerikanci „nisu ti, koji se bave trgovinom robljem“.

On je, međutim, istakao da je nasilno prebacivanje Afrikanaca preko Atlantika „držano sponzorisano i namerno i da su njegove koristi jasno isprepletene sa današnjom ekonomskom arhitekturom” zapadnih zemalja iza toga.

„Reparacije se moraju platiti za trgovinu robljem“, insistirao je ganski lider, pre nego što je prekinut aplauzom.

„Nijedan novac nikada neće nadoknaditi strahote ali to bi značilo da je učinjeno zlo, da su milioni produktivnih Afrikanaca oteti iz zagrljaja našeg kontinenta i stavljeni na posao u Americi i na Karibima, bez naknade za svoj rad“, rekao je on.

Pitanje reparacija biće dalje razmatrano na specijalnoj konferenciji, koja će se održati u prestonici Gane Akri u novembru, pod pokroviteljstvom Afričke unije, dodao je Akufo-Addo.

Njegov govor održan je uoči Dana sećanja na Kvamea Nkrumaha, kada Gana, koja ima oko 33 miliona stanovnika, slavi Fransisa Kvamea Nkrumaha, istaknutog antikolonijalistu i prvog premijera i predsednika zemlje, nakon što je stekla nezavisnost od Britanije, kasnih 1950-ih.

UN su u utorak objavile izveštaj u kojem se savetuju zemlje o nizu mera, uključujući finansijsku kompenzaciju, za rešavanje kolonijalizma i porobljavanja afričkih potomaka.

„Nijedna zemlja nije sveobuhvatno objasnila prošlost i pozabavila se njenom savremenom zaostavštinom“, jer je „nasilno“ iselila oko 25 do 30 miliona ljudi iz Afrike, tvrdi se u izveštaju.

UN su u radu istakle i da proteklo vreme i teškoća u identifikaciji počinilaca i žrtava trgovine robljem, ne mogu biti osnov za ukidanje tih zakonskih obaveza.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi snažno krenuli, na Časov Jar i Krasnogorovku i ka Kupjansku i Torecku!

Ruska vojska ponovo je odlučnije krenula na Časov Jar. I sa severa, sa strane Bogdanovke …