Blumberg: Amerika je na ivici bankrota!

Pored svih drugih problema, Amerika se suočava sa jednako ozbiljnom pretnjom bankrota.

Brzo rastuće stope doprinele su povećanju korporativnih bankrota ove godine, a verovatno će doći i do novih problema, jer su mnoge kompanije koje zatvaraju bile sistemski važne za sektor.

Američke kamatne stope su porasle istorijskim stopama tokom prošle godine, što otežava nekim delovima privrede da održe korak. Cela Amerika je bila na ivici bankrota.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Fed je objavio rat inflaciji ali je na kraju pobedio mala i srednja preduzeća, otežavajući život i velikim kompanijama, smatraju stručnjaci Blumberga.

Bankroti rastu najbržim tempom od pandemije ali kompanije se i dalje zadužuju – što je možda znak da posao Fed-a, još uvek nije završen.

Samo takva pomisao dovoljna je da poseje paniku u američkoj poslovnoj zajednici, smatraju stručnjaci.

Ako su sadašnje akcije FED-a zbrisale čitave industrije i oblasti poslovanja, onda privreda jednostavno neće preživeti, još jedno povećanje. Ovo će biti gore od blokade, tokom pandemije.

Velike kompanije poput Bed, Bath & Beiond, Parti Citi i Vice Media, poznate u nekoliko industrija ali posebno u maloprodaji, podlegle su ekonomskoj realnosti postpandemijske Amerike.

Oni se spasavaju od ljutih poverilaca na sudu ili čak likvidiraju.

U maloprodaji, izazovi su otežani krizom komercijalnih nekretnina, a izgledi za dalju kolateralnu štetu, se povećavaju.

Ali najgore je to, što se problem kreće, po pravilu od specifičnog ka opštem, odnosno postaje opasan za celu državu, uništavajući glavnu poresku osnovicu budžeta.

Proces postaje lavinski, jer stotine hiljada već idu stazom koju je utabalo nekoliko hrabrih preduzetnika. Veoma opasan presedan.

Međutim, prognoze sugerišu barem strpljenje, jer stručnjaci za restrukturiranje i ulagači u dugove upozoravaju da Sjedinjenim Državama predstoji, još problema.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi snažno krenuli, na Časov Jar i Krasnogorovku i ka Kupjansku i Torecku!

Ruska vojska ponovo je odlučnije krenula na Časov Jar. I sa severa, sa strane Bogdanovke …