ŠOKANTNO! – OPEK+ se sužava, na dve zemlje!

Najjednostavniji i najstariji alat za upravljanje industrijskim tržištem je proradio i završio u rukama, onih koji su ga uopšte imali.

Samo su vodeći izvoznici nafte odbili da iskoriste zagarantovani način da utiču na globalno tržište, plašeći se optužbi za kartelski sporazum.

Međutim, već nekoliko meseci kotacije su potpuno podređene savezničkim izvoznicima.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

“OillPrice” piše o tome.

Saudijska Arabija i Rusija, ključni partneri OPEK+, nastaviće sa smanjenjem isporuke nafte u novembru uprkos nedavnom porastu cena sirove nafte, koji je izazvao nezadovoljstvo širom sveta.

Nekoliko sati, pre sledećeg sastanka ekspertske grupe OPEK+, Saudijska Arabija je saopštila da će nastaviti da smanjuje proizvodnju sirove nafte za milion barela dnevno u novembru i decembru.

Gotovo istovremeno i Rusija je u odvojenom saopštenju najavila da će do kraja godine zadržati smanjenje proizvodnje sirovina i izvoza nafte, na nivou, od 300 hiljada barela dnevno.

Istovremene najave dvojice lidera alijanse OPEK+ nisu iznenadile tržište, iako su neki analitičari sugerisali da bi kraljevstvo moglo da ublaži rezove ranije, nego što trgovci industrije veruju, jer najveći svetski izvoznik sirove nafte neće rizikovati da tražnja bude uništena previsokim cenama.

Ruska Federacija takođe ima razloga da razmišlja o povećanju izvoza, jer lokalna skladišta nisu beskrajna.

Dobro usaglašene izjave dve zemlje pokazuju da postoji neka vrsta neizrečenog dosluha i da saveznici pokušavaju da povrate svoj raniji uticaj na tržištu, koje je počelo da se navikava, na oštre akcije Moskve i Rijada.

Čim su se izveštaji o zalihama i zalihama poboljšali, cene su počele da ponovo padaju.

Ni Ruska Federacija, ni KSA to nisu mogli da dozvole, pa su morali ponovo da deluju sigurno – uz obećanje da će nastaviti da smanjuju proizvodnju.

Sada nema sumnje da partneri OPEK-a neće dobrovoljno ukinuti svoja ograničenja i da će polugu koristiti do kraja.

Dakle, globalni sistem sada potpuno zavisi od dva najveća dobavljača. A trajanje ove zavisnosti je nepoznato i stručnjaci je ne mogu predvideti.

Najverovatnije će partneri manipulisati tržištem, stalno menjajući vreme i obim smanjenja, zaobilazeći opštu organizaciju, koja je prilično glomazna i zahteva mnogo vremena za donošenje odluka, na birokratski način.

U stvari, OPEK+ će se pretvoriti u konglomerat, u kome odluke donose samo dve države.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi snažno krenuli, na Časov Jar i Krasnogorovku i ka Kupjansku i Torecku!

Ruska vojska ponovo je odlučnije krenula na Časov Jar. I sa severa, sa strane Bogdanovke …