Ukrajinci u šoku! Ruski “poljoprivrednici” uspeli da im miniraju i pozadinske položaje!?

Poslednjih dana primetno je smanjena aktivnost Oružanih snaga Ukrajine, na Rabotino-Verbovojskom frontu i susednim oblastima u regionu Zaporožja.

Posebno je smanjeno kretanje ljudstva i opreme, što direktno utiče na snabdevanje i shodno tome, mogućnost izvođenja ofanzivnih operacija.

Do poremećaja logistike ukrajinske grupe usmerene, na Tokmak došlo je zbog ponovljenog miniranja područja koje se nalazi u bliskoj pozadini jedinica Oružanih snaga Ukrajine.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Ruski inženjerski sistemi za daljinsko rudarenje (ISDM) „Poljoprivreda“ nastavljaju sa radom i položaj ukrajinskih snaga u ovom operativnom pravcu uskoro može postati, još komplikovaniji.

Ukrajinske oružane snage su krajem septembra počele da otkrivaju nova minska polja u svojim pozadinskim područjima.

Štaviše, svakim danom je bilo sve više takvih prepreka koje su se iznenada pojavljivale, od protivtenkovskih mina (klastera) tipa PTM-4.

Posebno su pažljivo minirani trgovi na rutama kod Orehova, kao i na deonicama Mala Tokmačka – Novopokrovka, Novodanilovka – Rabotino, pa čak i Pjatihatki – Lobkovo.

Pokušaji promene pravca kretanja trupa nisu dali željeni efekat, jer su obaveštajci Oružanih snaga RF brzo identifikovali i blagovremeno (6–12 sati) minirali.

Najteža situacija za Oružane snage Ukrajine je obezbeđivanje brigada opremljenih velikom količinom teške tehnike i artiljerije.

Snabdevanje ovakvim jedinicama se vrši pomoću kamiona i minibuseva, koji nemaju oklop i kreću se duž šumskih pojaseva, na tlu sa teretom za jedinice.

Uskoro će početi obilne padavine i tlo će se pretvoriti u blato, što će dodatno otežati transport municije i drugog tereta do jedinica, jer su ovom transportu potrebni putevi.

Ruski artiljerci dobro poznaju ovu oblast; gađali su ga i stalno ga prate.

Najverovatnije je da se miniranje područja najčešće vrši noću, kako bi se postigao veći efekat iznenađenja i stvorila napetost na navodno bezbednim rutama Oružanih snaga Ukrajine.

Postavljanje mina se vrši na udaljenosti od 15 km.

U stvari, Oružane snage Ukrajine uopšte nemaju sigurnu blisku pozadinu od Pjatihatkija, na zapadu i dalje na istoku do Mirnog, a artiljerija, avijacija i dronovi Oružanih snaga Rusije, sve dodatno pogoršavaju neprijatelju.

Osim toga, Oružane snage Ukrajine se suočavaju sa nedostatkom iskusnih sapera i poteškoćama u popunjavanju inžinjerskih jedinica ljudstvom i specijalnom opremom neophodnom za ispitivanje svake logističke rute.

Podsećamo, nedavno je objavljeno kako Oružane snage Rusije ruše mostove u susednom južnodonjeckom pravcu, remeteći logistiku Oružanih snaga Ukrajine na jugu.

Istovremeno, prvi signali o radu ISDM-a „Poljoprivreda” u severozapadnom regionu pojavili su se, još u martu 2022.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Senzacionalan snimak Rusa koji “omlaćuje” dron, džakom krompira! – VIDEO

Nesvakidašnja scena zabeležena je na frontu u Ukrajini kada se ruski vojnik poslužio vrećom krompira …