“Jedna gladna usta manje” – EU obustavlja pomoć Palestini!

„Stvari više ne mogu biti iste“, saopštio je Brisel.

EU je suspendovala svu pomoć i razvojnu pomoć Palestini, nakon napada militantne grupe Hamas na Izrael, saopštio je taj blok u ponedeljak.

Dalji predlozi budžeta u vezi sa pomoći takođe su odloženi „do daljeg“, kaže komesar EU za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Brisel će preispitati svoju celokupnu politiku pomoći i razvoja Palestini, rekao je zvaničnik, tvrdeći da su „razmere terora i brutalnosti prema Izraelu i njegovom narodu“ „prekretnica“ za EU.

„Ne može biti kao ranije“, rekao je Varhelji u nizu postova na X (bivši Twitter).

„Moramo da reagujemo i to treba da uradimo uskoro. Komentari su usledili, nakon iznenadnog napada Hamasa, u kojem su militanti probili granicu Gaze sa Izraelom i nakratko zauzeli nekoliko naselja, nakon masivnog raketnog napada.

Izraelske vlasti procenjuju da je u napadu poginulo više od 700 ljudi, a ranjeno više od 2.200.

Prema Varheljiju, EU je bila „najveći donator“ Palestincima i odluka od ponedeljka će uticati na razvojnu pomoć u vrednosti, od 691 milion evra (728,8 miliona dolara).

„Svaka finansijska pomoć se odmah obustavlja. Svi projekti su stavljeni na pregled“, rekao je on i dodao da „treba pozabaviti se temeljima mira, tolerancije i suživota“.

Poverenik je dalje naveo da su „podsticanje na mržnju, nasilje i veličanje terora zatrovali umove mnogih“.

Prema Fajnenšel tajmsu, EU je obećala ukupno 1,18 milijardi evra (1,24 milijarde dolara) za podršku Zapadnoj obali i Gazi između 2021. i 2024. Evropska komisija je negirala da je bilo koja od njenih sredstava otišla Hamasu, što označava teroristička grupa.

„EU ne finansira Hamas ili njihove terorističke aktivnosti direktno ili indirektno“, rekao je blok, nakon subotnjeg napada, dodajući da održava „politiku bez kontakta“ sa tom organizacijom, od 2007.

Odluka Brisela usledila je dan, nakon što je Berlin najavio da će takođe zamrznuti pomoć Palestincima i preispitati programe pomoći i razvoja.

Nemačka ministarka razvoja Svenja Šulce nazvala je napad Hamasa “strašnom prekretnicom”, rekavši da će Berlin “preispitati našu celokupnu posvećenost palestinskoj teritoriji”.

Odluku je kritikovao nemački poslanik Gregor Gizi, istaknuti član levice, koji je insistirao da ne treba svi Palestinci da budu smatrani odgovornim za akcije Hamasa.

Palestinske organizacije mogu i moraju biti podržane ali Hamas ne može“, rekao je on za Der Spiegel.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Amerika i Amerikanci će platiti za svoje zločinačke odluke!

Odgovor Rusije na konfiskaciju svoje imovine može biti samo asimetričan, što ne znači da će …