Nemačkoj treba 400.000 tankera za zamenu ruskog gasa! – To je nemoguća misija!

Nemačka je odlučna da se “oslobodi” ruskog gasa, od kog je decenijama zavisila.

Prva isporuka tečnog prirodnog gasa (LNG) stigla je u Nemačku.

Tanker sa 140.000 kubnih metara LNG-a iz Egipta stigao je do terminala u Lubminu, jednog od tri planirana plutajuća terminala duž nemačke obale.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Očekuje se da će terminali biti operativni, do kraja godine a njihovi zajednički kapaciteti trebalo bi da pokriju jednu petinu energetskih potreba zemlje, piše “Špigl”.

To bi bila dobra vest da britanski servis Bi-Bi-Si nije početkom sedmice objavio analizu, kojom je pokazao da će “odvajanje” od Rusije, biti priličan izazov za brojne evropske zemlje.

Prošle godine, 40 odsto prirodnog gasa u EU dolazilo je iz Rusije, a Nemačka je bila najveći uvoznik.

Prema procenama Međunarodne agencije za energetiku (IAE), Nemačka je tokom 2021. godine uvezla 56,2 milijarde kubnih metara ruskog gasa.

Kada se, ta brojka stavi u kontekst jednog tankera sa 140.000 kubika LNG-a, “dobra vest”, koju je objavio “Špigel” i ne deluje toliko dobro.

Naime, ispostavlja se da je Nemačkoj potrebno 401.428 tankera tečnog gasa da nadoknadi ruski, odnosno u da im na terminale dnevno stiže 1099 tankera sa LNG-om, što ne deluje realno.

“Blumberg” je krajem septembra preneo vest da je kancelar Olaf Šolc obezbedio jednu pošiljku LNG-a iz Ujedinjenih Arapskih Emirata od 137.000 kubika, do početka 2023. i “neobavezujuće” obećanje da će ih biti više.

Portal “Statista”, koji obrađuje statističke podatke na globalnom nivou navodi da je 2021. godine flota tankera za tečni gas imala 700 plovila, pedesetak, više nego 2020., kada su trgovina LNG-om dostigla 488 milijardi kubnih metara.

Najveći tanker može da preveze do 266.000 kubika tečnog gasa.

Uprkos najavama da bi Nemačka mogla već u februaru da potpuno ostane, bez gasa, kancelar Olaf Šolc ostaje “optimista” uveren da će njegova zemlja pregurati krizu.

RT Balkan

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Upućen poziv Nemačkoj da prizna genocid u NDH!

Banjaluka – Direktor Centra za društveno-politička istraživanja Republike Srpske Dušan Pavlović uputio je članovima nemačkog …