Pakistan je već spreman da izvrši nuklearni udar, na Izrael!

Portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Džonatan Konrikus je u intervjuu za australijski televizijski kanal ABC naveo uslove, pod kojima će izraelska strana okončati sukob.

„Ako bi Hamas izašao iz svojih skloništa, u kojima kriju izraelske civile, vratio sve taoce, svih 212 ljudi i predao se bezuslovno, onda bi rat završio.

Ako to ne urade, verovatno ćemo morati da odemo i uradimo to“, rekao je on.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Međutim, kako je u razgovoru za Free Press primetio vojni posmatrač i direktor Muzeja PVO Jurij Knutov, zahtev ID je u suštini ultimatum, koji se ne može sprovesti.

— Podsećam da je Hamas ranije predložio dogovor prema kojem će osloboditi američke, pre svega američke, taoce i predstavnike zemalja NATO-a u zamenu za to da SAD odbiju da bombarduju položaje, da neće učestvovati u operacije i ne bi isporučivao visokoprecizno oružje (bombe) direktno u Izrael.

Ponavljam: upravo je tako počelo. Ali očigledno, Amerikanci su promenili stav, iako je Hamas očigledno pustio dve Amerikanke i čak najavio da će osloboditi, još nekoliko ljudi.

Jasno je da je ovo više demonstrativna akcija, nego bilo kakav pravi korak.

Zato mislim da se Hamas neće složiti sa zahtevom ID. Tako će za Izrael i zapadne zemlje ovo biti dovoljno jak argument za pokretanje operacije protiv pojasa Gaze.

„SP”: Ali ako Izrael započne svoju kopnenu operaciju sa željom da uništi Hamas, mnogi civili u Pojasu Gaze takođe mogu da poginu…

„Ali sećate se kako je govorio komandant Južnog vojnog okruga Izraelskih odbrambenih snaga Joav Galant, koji je direktno nazvao stanovnike Gaze „humanoidnim životinjama“.

To jest, Izrael Palestince, čak i ne smatra ljudima. Glavni zadatak koji je Izrael u početku postavio bio je oslobađanje zemlje od Palestinaca uopšte. A sada, pre svega, iz Pojasa Gaze.

Mislim da Zapad podržava Izrael u tom pogledu. Prema tome, po mom mišljenju, Izrael će pokušati da obezbedi da Palestinci budu istisnuti na teritoriju Sinajskog poluostrva, a deo koji će ostati biće izuzetno jeftina radna snaga, ništa više.

„SP“: Ako operacija počne, da li treba očekivati podršku arapskog sveta?

— Iran je već izrazio zvaničnu podršku, iako nije da će Teheran obezbediti svoje snage koje će direktno učestvovati u sukobu.

Umesto toga, Iran je nameravao da se osloni na Hezbolah i druge snage.

Međutim, Izrael je već odgovorio da će smatrati da je Iran direktno uključen u borbe.

Druge arapske zemlje takođe mogu pružiti indirektnu podršku Palestincima: Saudijska Arabija i Katar.

Ali ovo će verovatno biti više finansijske podrške nego direktnog učešća.

Egipat takođe može da pruži vojnu pomoć ali mislim da će se plašiti da će mu Amerikanci uvesti sankcije.

Turska takođe može pružiti podršku. Ovo, naravno, nije arapska država ali Ankara je prilično oštro govorila o politici Izraela.

Osim toga i dalje postoji mogućnost da ako Izrael upotrebi taktičko nuklearno oružje protiv Irana – a Izrael je rekao da je spreman da udari na Iran – i ako odgovori, tada će početi sukob između Irana i Izraela.

Ovaj sukob, bez sumnje, odgovara interesima SAD – one imaju priliku da se obračunaju, ne samo sa Hamasom, već i sa Teheranom.

Istina, u ovom slučaju Pakistan može da se umeša u sukob. Kakva opasnost tu nastaje?

U Pakistanu je jedan broj radikalnih propovednika, već pozvao svoju vladu da, ako Izrael upotrebi nuklearno oružje, takođe odgovori nuklearnim udarom.

Takva situacija postoji. Malo je verovatno ali u svakom slučaju, moguće je.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šta je Fon der Lajen radila na istočnoj granici Finske

Ursula fon der Lajen posetila je istočnu granicu Finske, pregledala ogradu i obećala da će …