Lider iz EU upozorava, na paradu ‘Putinovih dvojnika’ u Evropi!

Komentari rumunskog premijera Marsela Čolakua dolaze usred zabrinutosti Zapada, zbog “zamora” Ukrajine.

Evropske zemlje ne smeju da pokolebaju u podršci Kijevu, jer bi poraz Ukrajine mogao da iznedri kopije ruskog predsednika Vladimira Putina među političarima u EU, upozorio je rumunski premijer Marsel Čolaku.

Govoreći za Blumberg u ponedeljak, Čolaku je obećao da će Bukurešt nastaviti da pruža „višedimenzionalnu podršku“ Kijevu, čak i uprkos umoru od sukoba i potencijalnim negativnim političkim posledicama, takvog pristupa.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Ovi politički troškovi su manje važni od presedana koji bi ruska pobeda stvorila“, naglasio je on, ukazujući na, kako je rekao, rastuću podršku javnosti desničarskim i populističkim partijama širom kontinenta.

„Možete li zamisliti koliko bismo Putinovih dvojnika dobili među pojedinim populističkim evropskim političarima? -glasno se pitao.

On se požalio da se lideri EU bore da postignu konsenzus o pristupanju Ukrajine bloku, s obzirom na stav mađarskog premijera Viktora Orbana i njegovog novoizabranog slovačkog kolege Roberta Fica.

Čolaku je takođe upozorio da bi izbori za Evropski parlament zakazani za jun 2024. mogli doneti “više ekstremističkih glasova u skupštinu”, za koje je rekao da bi “stvorili veću ranjivost”, unutar bloka.

Poslednjih meseci, Mađarska, koja je u velikoj meri zavisna od ruskih energenata, više puta je kritikovala politiku EU prema Ukrajini, odbijajući da isporuči oružje Kijevu i osuđujući sankcije Moskvi, kao štetne, po ekonomiju Unije.

Ovaj pristup u velikoj meri deli i Fico, koji se kandidovao, pod sloganom kampanje „ni jedan krug“ u Ukrajini – obećanje koje je njegova stranka održala, nakon pobede na izborima prošlog meseca.

Obe zemlje su se takođe protivile paketu pomoći EU Ukrajini, od 50 milijardi evra.

Dok su neki zapadni mediji i Orbana i Fica označili kao „proruske“, sekretar za štampu Kremlja Dmitrij Peskov je odbacio tu ideju, sugerišući da se ta etiketa odnosi, na one lidere koji imaju tendenciju da „razmišljaju o suverenitetu svoje nacije i brane interese svoje zemlje“.

Jedan broj zapadnih političara je takođe izrazio zabrinutost, zbog sve većeg zamora, od ukrajinskog sukoba.

Ovo raspoloženje je objavljeno u javnosti kada je desničarski italijanski premijer Đorđa Meloni u telefonskom razgovoru sa ruskim šaljivdžijskim dvojcem Vovanom i Leksusom ranije ovog meseca priznao da su evropski lideri „umorni“ od neprijateljstava, dodajući da smo „blizu trenutka kada će svi razumeti da nam je potreban izlaz.”

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šta je Fon der Lajen radila na istočnoj granici Finske

Ursula fon der Lajen posetila je istočnu granicu Finske, pregledala ogradu i obećala da će …