Moskva: Strpljenju sa Zapadom, je došao kraj! Sad krećemo u akciju!

Sposobnost Rusije da ostane mirna opada, ukazuje ministar spoljnih poslova.

Rusija postaje sve umornija od akcija zapadnih sila, upozorio je visoki diplomata Moskve, nakon ovonedeljnih pregovora sa Vašingtonom i NATO-om o evropskim bezbednosnim problemima.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Govoreći na konferenciji za novinare u petak, ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je istakao da je „strpljenju Moskve došao kraj.

Veoma smo strpljivi… dugo smo “upregnuli terete”, a sada je vreme da krenemo.”

Prema rečima veterana, ruska strana čeka da Zapad da „konkretan odgovor“, na njene bezbednosne predloge.

Lavrov je takođe kritikovao nedavne zahteve Vašingtona da Rusija pošalje svoje trupe, koje su navodno stacionirane na ukrajinskoj granici nazad u njihove kasarne, kao da „laju na pogrešno drvo“.

Prema njegovim rečima, „vreme, u kojem je ovo izabrano da se raspravlja jednostavno odražava period, kada se Zapad ljuti, budimo iskreni“.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Ovim kategorički ne možemo biti zadovoljni – to su neprihvatljivi pristupi“, primetio je on.

Diplomata je takođe ciljao na Brisel, tvrdeći da EU „sada aktivno promoviše njihove planove za slanje vojne trenerske misije u Ukrajinu“.

On je optužio blok da želi da „doprinese obuci… antiruskih jedinica“.

Lavrovljeve izjave dolaze usred sve zategnutijih odnosa između Istoka i Zapada.

U sredu su se predstavnici NATO-a i ruske diplomate sastali da razgovaraju o bezbednosti na evropskom kontinentu, čemu su prethodili razgovori zvaničnika Vašingtona i Moskve.

Generalni sekretar vojnog bloka predvođenog SAD, Jens Stoltenberg, rekao je u sredu da je organizacija spremna da sa ruskom stranom zakaže „seriju sastanaka o različitim temama, uključujući ograničenja na raketno oružje u Evropi“.

Međutim, on je jasno stavio do znanja da NATO neće odustati i napraviti kompromis, oko onoga što smatra svojim osnovnim vrednostima, kako bi ispunio zahteve Moskve.

Stoltenberg je insistirao da „samo Ukrajina i 30 saveznika mogu da odluče, kada Ukrajina postane članica… Rusija nema pravo veta“, pozivajući se na jedan od njenih zahteva da se garantuje da se Kijev neće pridružiti redovima NATO-a.

Moskva je prošlog meseca predala dva nacrta sporazuma – jedan Vašingtonu, a drugi NATO – koji je uključivao zahtev za uveravanja od NATO-a u vezi sa premeštanjem vojnog osoblja i logistike,, kao i pozive toj organizaciji da se uzdrži od daljeg proširenja, blizu Ruske granice.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Poljska odbila Ukrajinu: “Ne damo Patriote”!

Poljsko Ministarstvo odbrane odbilo ideju Ukrajine da bi poljski sistemi PVO, uključujući protivraketni sistem “Patriot” …