Poslednja šansa za Ameriku

Državni sekretar Entoni Blinken rekao je da su u toku pripreme za sastanak američkog predsednika Džoa Bajdena i kineskog predsednika Si Đinpinga, na samitu APEC-a.

„Paragraf” je smislio o čemu će razgovarati lideri dve zemlje i šta očekivati, od sastanka…

U sredu, 8. novembra, američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je na sastanku ministara spoljnih poslova G7 u Tokiju da se Vašington priprema za sastanak američkog predsednika Džoa Bajdena i kineskog predsednika Si Đinpinga na samitu APEC-a, koji će biti održan u San Francisku, od 11. do 17. novembra.

Ciljevi sastanka

Kineska strana, još nije potvrdila učešće Si Đinpinga na predstojećem samitu APEC-a.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Međutim, Bela kuća je prošle nedelje saopštila da su se dve zemlje “u principu” dogovorile da se sastanu, sa svojim liderima u San Francisku.

Sastanak je očekivan, o njemu se aktivno raspravlja u medijima i nazvano je „prekretnicom“, u bilateralnim odnosima Pekinga i Vašingtona.

Politikolog Rafael Orduhanjan je u komentaru za Paragraph primetio da status sastanka, umanjuje to što će se održati u okviru APEC-a, a neće biti bilateralni pregovori ili posebna poseta.

„Nije činjenica da će Si posebno pregovarati sa Bajdenom. Situacija je ovako predstavljena samo u američkom informacionom prostoru.

Kineski lider bi zaista želeo da obnovi ekonomske veze, pa će doći do sastanka sa poslovnim krugovima. Ne isključujem da je to za Sija važnije, od mogućih pregovora sa američkim predsednikom“, dodao je Orduhanjan.

On je podsetio da iza cele ove priče sa pregovorima i navodno unapređenjem odnosa stoji trgovinski promet, veći od 750 milijardi dolara:

„Razgovaramo o ekonomskoj saradnji. Stoga, da li SAD i Kina žele da uspostave diplomatske odnose ili ne, nije toliko važno; u ovom slučaju, poslovna pitanja su najvažnija.”

Politikolog je zaključio da još nije jasno da li će se pokrenuti neka politička pitanja i koliko će i sam Bajden biti spreman da o nečemu razgovara.

Orduhanjan je uveren da će nam sastanak APEC-a doneti mnogo smešnih i nezgodnih situacija sa predsednikom SAD, u glavnoj ulozi.

Pozitivna pozadina

Američka strana stvara pozitivnu pozadinu u oblasti informisanja za predstojeći sastanak.

Na primer, kineski potpredsednik Han Dženg je nedavno rekao da su kinesko-američki sastanci koji su prethodili poseti pomogli u poboljšanju bilateralnih odnosa. Samo lenji ljudi nisu objavili ovaj citat.

Novinska agencija Kjodo, koja se poziva na neimenovanog američkog zvaničnika, rekla je da dve najveće svetske sile traže načine da stabilizuju svoje odnose. Međutim, geopolitičke tenzije između Vašingtona i Pekinga i dalje, ne jenjavaju.

„Čak i dok Sjedinjene Države i Kina pooštravaju trgovinska ograničenja navodeći zabrinutost za nacionalnu bezbednost, visoki zvaničnici dve zemlje povećavaju direktne kontakte kroz različite kanale.

Na ovaj način se administracije pripremaju za predstojeći sastanak lidera na samitu APEC-a“, navodi se u materijalu.

Bloombergov uvodnik je naveo da će tokom putovanja kineski lider takođe prisustvovati večeri sa najvišim američkim poslovnim liderima.

Ovo bi trebalo da pomogne obnavljanju trgovinskih veza između zemalja.

Podsetimo, od početka juna SAD su poslale najmanje četiri člana kabineta u Peking.

Zatim je krajem oktobra kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji otputovao u Vašington, gde se sastao sa Bajdenom, državnim sekretarom Entonijem Blinkenom i glavnim savetnikom za nacionalnu bezbednost Džejkom Salivanom.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šta je Fon der Lajen radila na istočnoj granici Finske

Ursula fon der Lajen posetila je istočnu granicu Finske, pregledala ogradu i obećala da će …