Da li se iza izraelskog rata u Gazi, krije američki napad na Iran – podmornica klase Ohajo, stigla na Bliski istok!

Pentagon je dao retku najavu o raspoređivanju podmornice klase Ohajo, na Bliskom istoku.

Američka mornarica saopštila je u ponedeljak da je jedna od njenih podmornica na nuklearni pogon klase Ohajo stigla u zonu odgovornosti Centralne komande (CENTCOM), koja uključuje Bliski istok…

Prema Blumbergu, to je USS Florida, koji može da nosi do 154 krstareće rakete Tomahavk ili čak 66 Navi SEAL-a, za tajne operacije.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Četiri podmornice klase Ohajo modifikovane su da budu naoružane krstarećim projektilima umesto ICBM, sa po dve na svakoj američkoj obali.

U vestima se navodi da je raspoređivanje trebalo da bude “pokazivanje sile” Iranu, pozivajući se na neimenovane zvaničnike američkog Ministarstva odbrane.

Post CENCOM-a uključivao je fotografiju podmornice koja se očigledno kreće prema mostu Al Salam, koji prelazi Suecki kanal.

Izuzetno je retko da Pentagon najavljuje raspoređivanje podmornica na nuklearni pogon, osim ako se ne nalaze u luci.

Dodatna vojna sredstva stigla su u region, dok su dve udarne grupe američkih nosača u misiji u istočnom Mediteranu.

Raspoređivanje USS Džerald R. Ford i Dvajta D. Ajzenhauera Vašington je reklamirao kao meru odvraćanja usred izraelske vojne operacije u Gazi, koja je u toku.

Izraelske odbrambene snage (IDF) opkolile su palestinsku enklavu, ubrzo nakon prošlomesečnog teškog napada Hamasa, u kojem je poginulo više od 1.000 ljudi i kidnapovano, više od 200 ljudi.

Zapadni Jerusalim je uništenje organizacije proglasio odgovornom, kao cilj od egzistencijalne važnosti.

Kritičari kažu da je odgovor nesrazmeran, ukazujući na veliki broj civilnih žrtava u vazdušnim napadima ID. Zvaničnici Gaze tvrde da je u vazdušnim napadima poginulo više od 10.000 ljudi, u enklavi.

Postoji zabrinutost da bi drugi regionalni akteri, uključujući libanski militantni pokret Hezbolah i Iran, mogli da uđu u sukob.

Američko rukovodstvo je obećalo da će stati uz Izrael, uključujući pružanje dodatne vojne pomoći za njegovu kampanju u Gazi.

USS Florida prvi put je učestvovao u borbama 2011. godine, kada je bombardovao Libiju u okviru operacije NATO-a za podršku pobunjeničkim snagama koje su pokušavale da zbace Moamera Gadafija.

Severnoafrička nacija ostaje politički podeljena i ekonomski devastirana više od decenije, nakon intervencije.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Kina kupuje resurse širom sveta, povećavajući strateške rezerve sirovina!

Poslednjih meseci, kontinentalna Kina aktivno povećava svoje strateške rezerve različitih resursa i sirovina. Peking kupuje …