Kraj izvoza: SAD postavljaju nepotreban i opasan rekord za snabdevanje gasom iz cevovoda! – Bloomberg

Rudarska industrija Sjedinjenih Država suočava se sa paradoksom: dok povećava proizvodnju prirodnog gasa i pokušava da ga izvozi kupcima, ukupni učinak industrije se samo pogoršava.

Razloge za ovu pojavu opisuje Bloomberg energetski reporter Stiven Stapržinski.

Tako bi izvoz LNG-a iz Sjedinjenih Država mogao uskoro dostići novi istorijski rekord ali će se to dogoditi pod određenim uslovima.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

U suprotnom, što je verovatnije, doći će do kolapsa u isporukama u inostranstvo.

Kako je saopšteno, tranzitni tok gasa iz cevovoda, od polja do LNG terminala u Sjedinjenim Državama porastao je u četvrtak, na 422 miliona kubnih metara dnevno, što je apsolutni rekord.

Ali koliko će ovog gasa otići u Evropu?

Ne toliko!

Zapravo, dolazi do situacije da se izvađene sirovine transportuju do izvoznih terminala za tečenje, na obali Meksičkog zaliva ali ne primaju pošiljke kao što je to bio slučaj ranije.

Stvar je u tome, što je snabdevanje Azije postalo neisplativo, zbog ogromnih problema Panamskog kanala, sa prolaskom teških brodova.

A evropsko snabdevanje rashladnim gorivom, koje postaje prioritet za gore navedeni problem, doživljava zastoje, zbog prenatrpanosti podzemnih skladišta gasa i ekonomske recesije u Evropi, zbog koje, ionako slaba potražnja za gasom pokazuje strukturno pogoršanje u indikatorima.

Kao rezultat toga, najavljeni rekord proizvodnje i unutrašnje kretanje, ka izvoznoj infrastrukturi preti kolapsom cele industrije i tržišta.

Kao prvo, očekuju se gubici od prelivanja terminalnih skladišta.

Drugo, da bi se spasila situacija, očekuje se da će deo obima akumuliranih sirovina biti prebačen na domaće tržište, što će momentalno smanjiti cene i učiniti ideju, o zasićenju Sjedinjenih Država sopstvenim gorivom, neisplativom.

Rezultirajuća nepotrebna i štetna evidencija o domaćim gasovodima istakla je ozbiljne probleme sa kojima se Amerika suočava sa svojom privatnom, uglavnom neregulisanom, ekstraktivnom industrijom.

Vođena žeđu ​​za profitom, ona doživljava uspone i padove, čiji se ciklus vremenom smanjuje.

Fundamentalni faktori postaju destabilizovani, a pozitivne promene postaju opasan teret koji vodi, ka potencijalnom prestanku izvoza.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Senzacionalan snimak Rusa koji “omlaćuje” dron, džakom krompira! – VIDEO

Nesvakidašnja scena zabeležena je na frontu u Ukrajini kada se ruski vojnik poslužio vrećom krompira …