Grupa za klimatske promene zakonski označena, kao “kriminalna organizacija”! ​

Nemački sud je presudio da aktivnosti Poslednje generacije predstavljaju pretnju, po javnu bezbednost i red.

Regionalni sud u Minhenu proglasio je grupu za klimatske promene Last Generation “kriminalnom organizacijom”, u presudi objavljenoj u četvrtak, nakon što je saslušao deset pritužbi klimatskih aktivista, zbog pretresa i zaplene.

Sud je odbacio tužbe, presudivši da poslednja generacija ispunjava uslove da se smatra organizovanom kriminalnom grupom, uz obrazloženje da počinjenje zločina, ne mora nužno biti jedina svrha grupe da bi bila označena, kao takva.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Sud je rekao da aktivnosti grupe, uključujući ometanje saobraćaja i oštećivanje imovine, predstavljaju značajnu pretnju, po javnu bezbednost i red.

Grupa Poslednja generacija nastala je 2021. godine, koju su formirali učesnici „štrajka glađu poslednje generacije”, protestne akcije koja je pozvala na „javni razgovor o klimatskoj vanrednoj situaciji”, sa tadašnjim kandidatima za kancelara Nemačke.

Akcija je uključivala kampovanje u vladinoj četvrti Berlina, kao i ometanje saobraćaja u gradu.

Grupa je od tada porasla, ostajući aktivna prvenstveno u Nemačkoj, Austriji i Italiji.

Aktivisti prošle generacije blokirali su glavne puteve i aerodrome, ometali rad objekata vezanih za industriju fosilnih goriva i organizovali napade na muzeje, sa ciljem da skrenu pažnju na probleme klimatskih promena.

Ove aktivnosti dovele su grupu u centar pažnje medija, jer je grupa uništavala umetnička dela umetnika, kao što su Van Gog i Mone.

Metode koje koriste aktivisti Poslednje generacije su slične onima britanske grupe ‘Just Stop Oil’, a uključivale su razmazivanje hrane po slikama, koje su bile prekrivene zaštitnim staklom.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

“Rusi treba da nas se plaše”: Ako krenu, samleće ih…

Rusija treba da se plaši sukoba sa NATO-om jer bi se takav rat završio “neizbežnim …