Jako loše vesti za Zapad! – Putin stiže na Bliski istok!

Ruski lider, bi takođe trebalo da se sastane sa iranskim kolegom u Moskvi, saopštio je Kremlj.

Predviđeno je da ruski predsednik Vladimir Putin otputuje u Ujedinjene Arapske Emirate i Saudijsku Arabiju kako bi razgovarao, između ostalog, o pitanjima vezanim za Bliski istok, saopštio je u utorak Kremlj i dodao da će se sastati sa iranskim predsednikom po njegovom povratku.

Prema rečima portparola Kremlja Dmitrija Peskova, ruski lider će u sredu posetiti obe zemlje, kako bi razgovarao o bilateralnim odnosima i saradnji u naftnom sektoru, kao i o međunarodnim i regionalnim pitanjima, uključujući i izraelsko-palestinski sukob, koji je u toku.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Prvo i najvažnije će, međutim, biti pitanje bilateralnih odnosa“, naglasio je Peskov, napominjući da će se razgovori voditi u okviru formata OPEK+.

Predsednikov portparol je takođe potvrdio da se očekuje da će se Putin sastati sa iranskim kolegom Ebrahimom Raisijem u Moskvi, u četvrtak.

Iranska državna novinska agencija Tasnim ranije je izvestila da će Raisija biti u pratnji delegacije visokih vladinih zvaničnika i predstavnika trgovinskih i poslovnih krugova zemlje.

Očekuje se da će ruski i iranski predsednik razgovarati o trgovinskoj, ekonomskoj i političkoj saradnji Moskve i Teherana, kao i o regionalnim i međunarodnim pitanjima, posebno o situaciji u Palestini.

Putinova poseta Bliskom istoku dolazi nakon što je grupa OPEK+, koju čine najveći svetski proizvođači nafte, predvođeni Saudijskom Arabijom i Rusijom, prošle nedelje objavila da će produbiti smanjenje proizvodnje, na oko 2,2 miliona barela dnevno, kako bi stabilizovala globalno tržište nafte.

Sa više od 40% globalne proizvodnje sirove nafte, grupa je odlučila da obuzda proizvodnju zbog zabrinutosti da bi se tržište moglo suočiti sa potencijalnim prenatrpanošću, nakon što je ranije smanjenje proizvodnje trebalo da istekne sledećeg meseca.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi snažno krenuli, na Časov Jar i Krasnogorovku i ka Kupjansku i Torecku!

Ruska vojska ponovo je odlučnije krenula na Časov Jar. I sa severa, sa strane Bogdanovke …