Bil Gejts u strahu, da će na Tviteru pući priča o vakcinama, napao Elona Maska! – VIDEO

Osnivač Majkrosofta kaže da bi šef Tesle mogao da propusti da cenzuriše „dezinformacije“ na Tviteru nakon preuzimanja.

Suosnivač Majkrosofta, Bil Gejts, priprema se za potencijalne probleme, kada njegov kolega milijarder Elon Mask završi kupovinu Tvitera, rekavši da bi zagovornik slobode govora, mogao da učini dezinformacijama još većim propustom, da pravilno komentariše policiju na platformi društvenih medija.

„On bi zapravo mogao da pogorša situaciju“, rekao je Gejts o Masku, u sredu u intervjuu za Vall Street Journal.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Dodao je da Južnoafrikanac ima „zapanjujuću” evidenciju u izgradnji uspešnih poslova u Tesli i SpaceKs-u, tako što je bio hrabriji od konkurenata i „stvarno je pokazao”.

„Malo sumnjam da će se to dogoditi ovog puta ali treba da imamo otvoren um i nikada ne potcenjujemo Elona“, rekao je Gejts. „Šta mu je cilj?

Gde on govori o otvorenosti, kako se oseća prema nečemu, što kaže da vakcine ubijaju ljude ili da Bil Gejts prati ljude?

Da li je to jedna od stvari, za koje misli da treba da se šire?

Tako da je još uvek … Nije sasvim jasno šta će da uradi.”

Gejts je tvrdio da vlade i kompanije društvenih medija nisu uspele u potpunosti da uguše lažne komentare u vezi sa pandemijom Covid-19.

„Kada nemate vođe od poverenja, koji govore o vakcinama, platformama je prilično teško da rade protiv toga“, rekao je on.

„Tako da mislim da imamo problem sa liderstvom i problem platforme.

Musk je prošle nedelje postigao dogovor sa Tviterom o kupovini kompanije za 44 milijarde dolara.

On je obećao da će vratiti slobodu govora platformi, izazvavši strahove od Bele kuće do Silicijumske doline, da Tviter više neće cenzurisati komentare, koji establišment naziva „dezinformacijama“.

Administracija predsednika Džoa Bajdena objavila je planove za stvaranje Odbora za upravljanje dezinformacijama samo dva dana, nakon što su direktori Tvitera pristali da prihvate Maskovu ponudu.

Međutim, utvrđivanje da li je govor lažan često je u oku posmatrača.

Na primer, neki komentari, koji su cenzurisani na početku pandemije – kao što je teorija, da je virus nastao u kineskoj laboratoriji – postali su mejnstrim u kasnijim mesecima.

Žena izabrana da predvodi Odbor za upravljanje dezinformacijama, Nina Jankovicz i sama je širila lažne teorije zavere, kao što je odbacivanje skandala sa laptopom Hanter Bajden, kao „operacija ruskog uticaja“.

Mask je tvrdio da je „sloboda govora temelj funkcionalne demokratije“.

On je ismevao one, koji su kritikovali njegov dogovor na Tviteru, rekavši: „Ekstremna reakcija antitela onih, koji se plaše slobode govora, govori sve.

Intervju Volstrit žurnala došao je dan, nakon što je Gejts rekao za NBC Nevs da bi možda trebalo da postoje zakoni, „koji uspostavljaju bolju ravnotežu slobode govora u odnosu na teorije zavere, koje zbunjuju ljude“.

U sredu je rekao da je ranije mislio da će „ljudski sud“ biti dovoljno jak, da obuzda širenje apsurdnog lažnog govora.

„Do sada, barem pod stresom pandemije, to nije sprečilo lude stvari da izađu napolje i na neki način rezonuju među ljudima“, rekao je Gejts.

Aktivista za vakcinu i klimatske promene tvrdio je da zadržava mišljenje o tome da li će Musk učiniti Tviter boljim ili lošijim.

„Činjenica da nije kupio Tviter da bi zaradio novac znači, da ako postoji nešto sjajno što može da se uradi, ako je sve što vam treba je novac i angažovanje sjajnih inženjera, on je verovatno dobra osoba, kao i svi drugi.

Da li su njegovi ciljevi kakvi su na kraju, da li se poklapaju sa ovom idejom o manje ekstremnim neistinama, koje se šire tako brzo – čudnim teorijama zavere?

Da li on deli taj cilj ili ne?

Nekoliko dana pre nego što je postigao dogovor sa Tviterom, Mask je optužio Gejtsa, da je prodao Tesline akcije na kratko – u suštini se kladio na pad akcija proizvođača električnih vozila.

Odbio je sastanak, na kojem se razgovaralo o filantropiji klimatskih promena sa Gejtsom, nakon što je čuo da softverski magnat skraćuje akcije, navodno rekavši: „Žao mi je, ne mogu ozbiljno da shvatim vašu filantropiju o klimatskim promenama, kada imate tako pesimističnu poziciju protiv Tesle, kompanije čineći najviše za rešavanje klimatskih promena.”

Upitan u sredu, da li je skraćivao akcije Tesle, Gejts je rekao: „Moguće je da su akcije pale i ko god da je šortovao deonice zaradio je novac, ne znam.

Mislim da to, da li je jedan kratak ili dugačak Tesla, nije izjava o vašoj ozbiljnosti, po pitanju klimatskih promena.”

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šef KGB-a: Spremaju napad iz Litvanije!

Na teritoriji Ukrajine ukupno je do 1.000 militanata prošlo različite faze obuke, koji treba da …