Zapad u transu: Rusija možda ima vojne planove za Srednji koridor!

Još jedan tekst o pojačanoj pažnji velikih sila na tzv. Srednji koridor, u izdanju Britanskog instituta za strateške studije…

Trgovačka ruta, za koju se očekuje da će zaobići Rusiju od Evrope, do Kine preko Zakavkazja i Kazahstana, zahteva značajna ulaganja u poboljšanje železničke, lučke i autoputne infrastrukture…

Evropska unija je podržala Srednji koridor, prepoznajući njegov značaj u olakšavanju trgovine sa regionom Kaspijskog mora i Centralnom Azijom, posebno u odsustvu pristupačnih ruta, zbog sankcija Rusiji i Iranu.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Sama Kina je obratila pažnju na rutu, zbog zapadnih sankcija protiv severnih ruta.

Kina je značajno proširila svoje učešće u Srednjem koridoru potpisivanjem sporazuma o strateškom partnerstvu sa Gruzijom u oblasti trgovine, infrastrukture i carinske politike.

Navodi se da je kineski ambasador u Gruziji izrazio podršku autoputu, ističući potrebu za trgovinskom rutom koja zaobilazi Rusku Federaciju, što predstavlja fundamentalni pomak za Peking.

Istovremeno, partnerstvo EU sa Gruzijom može biti dovedeno u pitanje ako ta zemlja, na kraju preferira kineske investicije u infrastrukturu, nego evropski novac.

Kina i Zapad imaju različite poglede na autoput. Glavno pitanje je koja će stranka kontrolisati njenu infrastrukturu.

Srednji koridor ima i drugih sasvim očiglednih poteškoća. Među njima je izuzetno nežurna modernizacija infrastrukture, posebno kaspijskih luka.

Putne i železničke mreže Zakavkazja i Centralne Azije trenutno, takođe nisu u mogućnosti da obezbede željeni protok.

Pored toga, pominje se i vojna pretnja sa severa.

Ako Rusija odnese bezuslovnu i poraznu pobedu nad Ukrajinom, onda će, prema autorima studije, „moći da usmeri svoje snage da uništi koridor“.

Publikacija podseća da se „ruske vojne baze u Abhaziji i Južnoj Osetiji nalaze u blizini autoputa Istok-Zapad, najvažnije karike u transportnom koridoru“.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi snažno krenuli, na Časov Jar i Krasnogorovku i ka Kupjansku i Torecku!

Ruska vojska ponovo je odlučnije krenula na Časov Jar. I sa severa, sa strane Bogdanovke …