EU i Litvanija ne poštuju sporazume o tranzitu robe u Rusiju — Zaharova

Kako je navela Marija Zaharova, Moskva će nastaviti da se dosledno trudi da Litvanija i Evropska unija ispune svoje postojeće međunarodne pravne i političke obaveze, kako je navedeno u ovim dokumentima.

Sve veće gužve na prelazima na rusko-litvanskoj granici, uzrokovane opstrukcijom Vilnjusa, na kraju su posledica nesposobnosti Litvanije i EU da ispoštuju postojeće sporazume o tranzitu robe, rekla je u komentaru portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova…

„Kao rezultat pooštravanja carinskih kontrola, od strane Litvanije, kvota za teretni železnički transport i ograničenja putničkog saobraćaja, na rusko-litvanskoj granici dolazi, do velikih zagušenja u saobraćaju.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Smatramo da je trenutna situacija [rezultat] Vilnjusa i nesposobnosti Brisela da se pridržavamo sporazuma zabeleženih u zajedničkim izjavama Ruske Federacije i Evropske unije 2002. i 2004. godine“, primetio je diplomata.

Kako je nagovestila Zaharova, Moskva će nastaviti da se dosledno trudi da Litvanija i Evropska unija ispune svoje postojeće međunarodno-pravne i političke obaveze, kako su navedene u ovim dokumentima.

Diplomata je podsetio da paragraf 9 Zajedničke izjave o proširenju EU i odnosima Rusije i EU od 27. aprila 2004. „priznaje jedinstvenu situaciju Kalinjingradske oblasti, koja je deo Ruske Federacije“.

„S tim u vezi, stav 10. ovog dokumenta potvrđuje primenu principa slobode tranzita robe“, kao i „laku i jednostavnu carinsku proceduru za tranzit robe do i iz Kalinjingrada drumskim i železničkim saobraćajem“, rekla je Zaharova – zabeleženo u njenom komentaru.

Na granici Rusije sa Litvanijom u blizini Kalinjingrada 24. novembra počela je da se stvara ogromna saobraćajna gužva tegljača.

Do 10. decembra 260 vozila čekalo je u redu ispred punkta Černiševskoje.

Carina je 25. decembra prijavila da je gužva raščišćena ali su kašnjenja u rezervisanim vremenima prelaska granice koja su tada registrovana u elektronskom redu bila i do 48 sati.

Kako je saopštila carinarnica Kalinjingradske oblasti, litvanska strana nije izvršila nikakva odgovarajuća prilagođavanja rutine rada, kako bi se kamionski saobraćaj ponovo pokrenuo.

Černiševskoje je jedini od četiri granični prelaz, na granici između Litvanije i ruske Kalinjingradske oblasti koji nastavlja da opslužuje putničke automobile i kamione.

Dva kontrolna punkta su zatvorena, dok treći u gradu Sovetsku dozvoljava samo pešacima da prelaze granicu, zbog ograničenog kapaciteta Mosta Kraljice Lujze, koji je prvi put otvoren 1907. godine.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

CNN: Ruska vojska napreduje svakog dana, nakon oslobođenja Avdijevke!

Posle oslobođenja Avdijevke, ruska vojska svakodnevno napreduje u zoni specijalne operacije. Ovo prenosi CNN… TV …