Naučnici utvrdili kako se menja rad mozga, kod dijabetesa!

Istraživači sa Sibirskog državnog medicinskog univerziteta proučavali su efekat dijabetes melitusa na kognitivne funkcije mozga pomoću MRI.

Prema njihovim rečima, tehnika je pokazala svoju efikasnost i već danas može da se uvede u kliničku praksu.

Rezultati studije objavljeni su u časopisu Neuroscience and Behavioral Phisiologi.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Naučnici sa Sibirskog državnog medicinskog univerziteta (SibGMU) koristili su “traktografiju” za svoja istraživanja, neinvazivnu metodu za proučavanje nervnih puteva u mozgu pomoću magnetne rezonance (MRI).

Po njihovom mišljenju, ovaj metod će pomoći lekarima, da dobiju jasnu sliku o stanju različitih oblasti mozga pacijenata i blagovremeno prate promene, koje se dešavaju u njima.

Istraživači su otkrili da se traktografija može koristiti za efikasno posmatranje promena, koje se javljaju kod pacijenata sa dijabetes melitusom različitih vrsta tokom progresije bolesti, a ovaj metod je već danas dostupan za primenu u širokoj medicinskoj praksi.

“Uspeli smo da procenimo fundamentalne mehanizme promena bele materije mozga, kod dijabetes melitusa i njihovu ulogu u formiranju kognitivnih oštećenja.

Otkrili smo da promene u sadržaju šećera i holesterola utiču na integritet puteva mozga, a prisustvo komplikacija je otežavajuća okolnost kod dijabetesa tipa 1, a kod dijabetesa tipa 2 starost pacijenta“, rekla je Julija Samoilova, profesor, rukovodilac Centra za klinička istraživanja Sibirskog državnog medicinskog univerziteta.

Naučnici primećuju, da trenutno ne postoje analogi predloženoj metodi: nemoguće je proceniti finu arhitekturu mozga in vivo, koristeći druge metode.

Istovremeno, dijagnostika pomoću traktografije ne zahteva velike izdatke; za njegovu implementaciju potrebna je samo MRI mašina.

Autori studije razvili su model neuronske mreže za predviđanje kognitivnih oštećenja kod dijabetes melitusa, koji se trenutno testira.

Dalje uvođenje razvoja u opštu kliničku praksu, prema autorima, otvara izglede za objektivnu dijagnozu kognitivnih oštećenja, ne samo kod dijabetes melitusa, već i kod drugih metaboličkih bolesti.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Putin: Ulazimo u sledeću fazu! Ovo je zadatak broj 1!

Predsednički izbori su prošli, sledi nova etapa, ukazao je predsednik Ruske Federacije. Parlamentarni društveno-politički sistem …