Amerika u dugovima, koji premašuju sve, do sada…

Američki javni dug prvi put je dostigao 34 triliona dolara, objavilo je ministarstvo finansija.

Američki državni dug je prvi put u istoriji premašio 34 triliona dolara, pošto je Ministarstvo finansija Sjedinjenih Američkih Država objavilo da je “ukupni neizmireni javni dug” SAD porastao, na 34,001 triliona dolara.

Predsednica američkog Komiteta za odgovorni federalni budžet Maja Makginis je ovu sumu nazvala “zaista depresivnom”, prenosi CNN.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

“Amerika jednostavno ne može da prestane da se zadužuje, iako je nivo duga opasan, kako za našu privredu, tako i za našu nacionalnu bezbednost”, izjavila je Maja Makginis.

Rast državnog duga u Sjedinjenim Američkim Državama i drugim zemljama izaziva sve veću zabrinutost, zbog naglog rasta kamatnih stopa koji povećava cene servisiranja duga.

Fondacija Piter Dži Piterson tvrdi da američka vlada troši dve milijarde dolara dnevno, samo na otplatu kamata na dugove.

Vlada Sjedinjenih Američkih Država će u roku od 10 godina potrošiti više novca na otplatu kamata, nego što tradicionalno ukupno troši na istraživanje, razvoj, infrastrukturu i obrazovanje, navodi pomenuta fondacija.

Tanjug

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Bajden ponovo šokirao svet: Razmišljao o samoubistvu!

Američki predsednik Džo Bajden je pričao radijskom voditelju Hauardu Sternu, o mračnim vremenima, kada su …